Spring naar inhoud


Ik wil opa zonder aanhang

Beste Beatrijs,

Ik ben een jonge vrouw van 20 en zo lang als ik leef heeft mijn opa een vriendin. Mijn oma is al voor mijn geboorte overleden. Zijn vriendin is voor mij nooit een oma geweest, ik noem haar altijd bij de voornaam en we liggen elkaar niet zo. We doen normaal tegen elkaar, maar als het even kan, ontloop ik haar. Mijn probleem is dat ze overal bij wilt zijn, wat ik vervelend vind. Subtiele hints snapt ze ook niet. Als ik hem bel of hij zin heeft om naar de film of naar het museum te gaan, wil ze ook gelijk mee. Als mijn zus en ik opa uit eten vragen, moet ze ook altijd mee. Dat is de reden dat we het eigenlijk nooit doen, want ze verpest de sfeer altijd. Kan ik in dit soort situaties zeggen dat ik haar niet mee wil hebben en graag alleen wat met opa wil doen?

Weg met opa’s vriendin!

Beste Weg met opa’s vriendin,

Uw opa heeft al twintig jaar een relatie met die vrouw. Ze is niet zomaar een scharreltje van hem. Ze bekleedt dezelfde positie in uw familie als een oma, ook al is er dan geen bloedband. Het is buitengewoon onbeleefd om uw opa mee uit eten te vragen (of naar de film of naar een museum of naar wat dan ook) en in dezelfde adem erop aan te dringen dat hij z’n vriendin thuis laat. Ze vormen een stel! Ze horen bij elkaar! Stel dat u samenwoonde met iemand en dat uw opa langs wilde komen en zou vragen of uw geliefde voor een paar uur het huis kon verlaten, omdat hij hem niet mocht. Daar zou u toch vreemd van opkijken.

Voor goede vriendinnen is het niet ongebruikelijk om met elkaar af te spreken en over vriendinnendingetjes te kletsen zonder partners erbij. Vrienden gaan weleens samen de hort op of uit vissen zonder hun vrouwen erbij. Maar in het algemeen is de relatie tussen een opa en een kleindochter niet zo intiem dat daar geen oma (of tweede vrouw van opa) bij past. Wat kunt u allemaal met uw opa te bespreken hebben dat niet geschikt is voor de oren van zijn vriendin? Niets natuurlijk, uw punt is dat u een hekel aan haar hebt. In een netwerk van familierelaties is dat niet voldoende reden om haar buiten te sluiten. De enige manier om haar buiten te sluiten is een activiteit voor te stellen, waarvan u zeker weet dat uw stiefoma er niet voor voelt. Misschien vissen of hout hakken?

Artikelen in Grootouders en kleinkinderen.

Gelabeld met .


4 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Maria schrijft

  Mijn ervaring met mensen die je minder liggen is: zelf enige moeite doen.
  Dat loont n.l. altijd de moeite, want mensen hebben meerdere kanten en de kunst is de leuke, fijne kant van iemand te ontdekken. Dat heeft uw opa ongetwijfeld ook, anders was hij niet zo lang met deze vrouw. Lijkt me prettig, omdat u wellicht nog heel lang met deze vrouw te maken heeft in uw leven. Ze hoort namelijk bij de familie.
  Verder ben ik iemand die wel haar mond open doet in gezelschap als iets gedaan of gezegd wordt wat naar is of niet klopt. Want u hoeft niets voor zoete koek aan te nemen en blijft zoveel mogelijk uzelf, binnen het redelijke dan.
  U zult in uw leven nog regelmatig te maken krijgen met mensen die u niet mag en die u niet kunt buitensluiten. De kunst is om het dan tóch prettig te houden.

 2. Jaap schrijft

  ..en daar ben ik het dus helemaal niet mee eens. Een opa-kleinkind relatie is totaal anders dan een opa met aanhang. Ik zou zeggen. ga ervoor en vraag opa op een uitje met twee.
  Ja u kunt gewoon zeggen dat u met twee wilt gaan en verder niet. Als opa vind ik dit zo logisch als wat. Uit.

 3. Maarten schrijft

  Een mooi voorbeeld van een vraag die denk ik in een aparte categorie kan worden geplaatst: hoe doe ik op een nette manier iets dat nooit net kan zijn? Beste Beatrijs, ik wil iemand buitensluiten zonder haar het gevoel te geven buitengesloten te worden. Beste Beatrijs, ik wil mijn ene kleinkind een groot cadeau geven omdat hij beleefd is en de andere afschepen met een doosje stoepkrijt. Hoe doe ik dat zonder dat iedereen me dat kwalijk neemt…

  Een oplossing zoeken voor het eigen gevoel kan er best uit bestaan dat men iets doet aan het eigen gevoel of de oorzaak daarvan. Beatrijs heeft dat in dit geval uitstekend verwoord.

 4. Sandra schrijft

  Ik vind het helemaal niet zo gek om tegen uw opa te zeggen dat u het heel leuk zou vinden om een keer iets met z’n tweetjes te doen. Misschien vind hij dat ook leuk, het kan ook zijn dat hij vindt dat zijn vriendin erbij moet zijn. Nou dat hoort u dan wel toch?Sommige HTML is toegestaan