Spring naar inhoud


Afwijzing zonder toelichting

Beste Beatrijs,

Ik had ergens gesolliciteerd en een paar dagen later zou ik gebeld worden voor de uitslag. Op die dag zou ik slecht bereikbaar zijn, omdat ik bij het huwelijk van een goede vriend moest zijn. Daarom had ik gevraagd of ik na 16 uur of de dag erna gebeld kon worden. Toen ik mijn telefoontje aanzette, bleek er een bericht op mijn voicemail te staan: helaas ging ik niet door naar de tweede ronde. Ik had dat liever in een persoonlijk gesprek gehoord. Het voicemail-bericht gaf verder geen toelichting. Ben ik terecht ontstemd over deze werkwijze?

Afgewezen

Beste Afgewezen,

Een sollicitant heeft weinig te eisen. Als ze zeggen dat u op dag X wordt gebeld en u zegt dat u dan slecht bereikbaar bent, is het niet laakbaar dat ze de voicemail inspreken. Als de uitslag was geweest dat u door was naar de tweede ronde, had u het wel prima gevonden om dit bericht op de voicemail te horen. U bent teleurgesteld vanwege de afwijzing, niet vanwege de manier waarop. Het was niet beter geweest als ze gewacht hadden tot de dag daarna om u dit mee te delen. Dat was zelfs vervelender geweest, want hoe eerder een sollicitant de uitslag krijgt, hoe beter. U bent nu de mondelinge toelichting misgelopen waarom u bent afgewezen. Stelt u zich daarbij niet te veel voor. Sollicitanten krijgen zelden of nooit een exacte reden te horen waarom ze niet zijn verkozen. Het is altijd iets in de trant van: ‘De andere kandidaat beantwoordde net iets beter aan het profiel.’

Zeker in het geval van veel geschikte gegadigden voor een baan is het uiteindelijk een kwestie van toeval wie de gelukkige wordt. De commissie die daarover moet beslissen slaat er ook maar een slag naar en als de sollicitanten in principe geschikt zijn voor de functie (anders waren ze niet uitgenodigd), gaan allerlei niet ter zake doende factoren meewegen. Het zijn onbewuste criteria die onmogelijk uit te leggen zijn aan de afgewezen sollicitanten, omdat ze vaak op het emotionele vlak liggen en ook de commissie zelf niet helder voor ogen staan. Beschouw uw afwijzing als pech en niet als falen uwerzijds.

Artikelen in Zakelijke relaties.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Maria schrijft

    Uitstekend antwoord! Zo is het inderdaad! Voor een deel toevalstreffer, onbewuste criteria.
    Briefschrijver kan altijd zelf bellen voor toelichting, onder het mom van: voordeel mee doen.
    Ik heb de ervaring dat het vaak subjectief is, bij een ander bedrijf kan het balletje precies goed rollen voor sollicitant.

  2. Leontine schrijft

    Beste afgewezen, niets houdt u tegen om dat bedrijf nog even te bellen, aan te geven dat u de voicemail hebt gehoord en dat u graag nog even van hen hoort wat u volgende keer evt. beter zou kunnen doen.Sommige HTML is toegestaan