Spring naar inhoud


Moet ik gemiste oproepen terugbellen?

Beste Beatrijs,

Op mijn mobiele telefoon heb ik als voicemailbericht ingesproken dat ik mijn voicemail niet afluister en vraag ik of bellers een berichtje (whatsapp of sms) willen sturen. Niet elke beller doet dat. Minstens zo storend vind ik het om een berichtje te krijgen met alleen de tekst ‘Hoi, kan je mij terugbellen?’ Zonder enige uitleg van de reden waarom er gebeld werd. Ik vind het vervelend om achter mensen aan te moeten bellen. Ik ben niet zo’n beller, behalve als ik een gerichte vraag of mededeling heb. Ben ik verplicht om op alle gemiste oproepen te reageren?

Terugbellen een dagtaak

Beste Terugbellen een dagtaak,

Als u zichzelf standaard verschanst achter de voicemail, geen ingesproken boodschappen wil afluisteren en ook niet terug wil bellen, dan houdt het op. U kunt mensen wel willen dwingen om hun mededeling of vraag per sms of whatsapp in te dienen, maar velen zullen daar geen zin in hebben, bijvoorbeeld omdat het te lang duurt om in te tikken, of omdat het te onbelangrijk is, of omdat ze daar geen tijd voor hebben. Uw contacten hoeven van tevoren geen formulieren in te vullen met een toelichting waarom ze de euvele moed hebben gevat om te proberen u te bereiken.

De mededeling op uw schermpje dat u een oproep hebt gemist moet voldoende zijn, althans wanneer het telefoontjes betreft van mensen die u kent (gemiste oproepen van onbekenden zonder sms-uitleg kunt u negeren). U kunt vervolgens geheel en al in uw eigen tijd bepalen of u nieuwsgierig genoeg bent om terug te bellen of u kunt het laat zitten, omdat het u niet boeit. Als u terugbelt, loopt u op uw beurt de kans om op de voicemail stuiten van iemand die weigert z’n boodschappen af te luisteren en bellers verzoekt om berichtjes in te tikken. Zo ontaardt soepele bereikbaarheid in een hogere vorm van verstoppertje spelen. Neem gewoon die telefoon op, wanneer u niets beters te doen hebt, en wees zo tegemoetkomend om gemiste oproepen van bekenden te honoreren met een belletje terug.

Artikelen in Telefoon.


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. johanna schrijft

  Met mevrouw Ritsema eens.
  Ik heb ook zo’n vriendin. Ik had eens een tas met wellicht leuke kleren voor haar dochter. Ik belde en er werd niet opgenomen. Zij luistert ook geen vm af en leest dan alleen whatsapp. Moet ik dan een lang verhaal gaan tiepen terwijl ik iets heb waar zij wellicht profijt vab heeft? Een keer moeite doen vind ik genoeg en toen ze niet terugbelde ging de tas naar een ander.

 2. Mary schrijft

  Je kunt gewoon je voicemail uitzetten dus dan hoef je je bellers ook niet zo’n ‘onaardig’ bericht te laten aanhoren…

 3. petra schrijft

  Ik snap niet dat mensen het zoveel moeite vinden om een SMS te sturen. Een kort bericht tikken kost minder tijd dan bellen. Dan komen er ook nog sociale plichtplegingen bij, zoals hoe het met de ander gaat en of het gelegen is. Een SMS sturen kost ook minder geld. Ik mag tijdens mijn werk geen mobiele telefoon opnemen, in het OV vind ik bellen onprettig ( overlast voor medereizigers en slecht verstaanbaar door omgeving geluiden), op de fiets hoor ik niet als mijn telefoon gaat en als ik met anderen heb afgesproken, vind ik opnemen ongepast tenzij het dringend/belangrijk is. Een SMS lezen / beantwoorden gaat wel makkelijk tussendoor ( desnoods met onderbrekingen: bijv op bezoek bij vriendin lees ik SMS als zij even naar de keuken gaat om drinken te halen, vriendin komt terug, ik leg mijn telefoon gelijk weg om vriendin de volle aandacht te geven. Even later gaat vriendin naar toilet, ik beantwoord kort de SMS. Als vriendin eerder terug is dan ik klaar met typen ben, tik ik pas verder als zij weer even de ruimte verlaat)Sommige HTML is toegestaan