Spring naar inhoud


Ongevraagd terugbellen

Beste Beatrijs,

Regelmatig word ik teruggebeld door mensen die ik eerder tevergeefs heb proberen te bereiken. Zij weten niet wie ik ben, herkennen mijn nummer niet en zijn nieuwsgierig naar wie er gebeld heeft en waarom. Ik ben altijd onaangenaam verrast door deze telefoontjes en vind het onbeleefd. Als ik zelf bel, vraag ik altijd of het schikt en doe vervolgens mijn verhaal uit de doeken. Dat kan ik dan voorbereid doen op een rustig moment. Mensen die achter een eerder telefoontje aanbellen, vragen dat eigenlijk nooit. Ze willen gewoon even weten wie ik ben en waarom ik belde. Wat vindt u van deze gewoonte?

Ongevraagd teruggebeld

Beste Ongevraagd teruggebeld,

Teruggebeld worden lijkt me niet iets om een ander buitengewoon kwalijk te nemen. U voelt zich daardoor overvallen, maar u hebt zelf toch ook een onbekend persoon overvallen met een telefoontje? Uw vraag gaat kennelijk niet over telefoontjes tussen vrienden en bekenden, want dan zou u het toch niet erg vinden als ze terugbellen? De situatie is dat u een onbekende belt (voor het werk?) in ieder geval op een tijd die u uitkomt (voor de opgebelde is dat nog maar de vraag), maar u wil niet dat deze opgebelde later nog eens vraagt: wie, wat en waarom.

Ik kan in die nieuwsgierigheid niet een vreselijke etiquetteschending zien. Die mensen zijn misschien blij dat er eindelijk eens iemand belt. En u wílde hen toch spreken? U had ze toch ergens voor nodig? Maar een paar uur later blijkbaar al niet meer. U bent zelfs geërgerd, als ze u alsnog terwille zijn. Wie mensen telefonisch overvalt, moet er ook tegen kunnen om zelf telefonisch te worden overvallen.

Artikelen in Telefoon.


4 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Kitty schrijft

  Ik heb wel een goede tip waarmee de inzender van dit ‘probleem’ direct geholpen is:

  vraag bij uw telefoonprovider (of dit nu de mobiele of van de vaste lijn is) of uw nummer afgeschermd wordt. Dan bent u een ‘anonieme beller’ en is uw nummer niet meer te zien op de diverse nummermelders.

  Een nadeel kan zijn dat er mensen zijn die dit soort telefoontjes niet meer aannemen en er zijn zelfs providers waar je anonieme bellers kunt laten blokkeren.

 2. Marike schrijft

  Anonieme bellers worden per definitie niet te woord gestaan. Als je je telefoonnummer niet wilt laten zien, heb je vast iets te verbergen. Of, je bent een verkopen. Geen zin in.

 3. Renzo schrijft

  Dit is inderdaad heel eng: de persoon wil zelf wel onbekenden bellen, maar andersom niet.

  Nou marike, ik ben een onbekende beller altijd (nummerweergave) laten blokkeren en heb niets te verbergen. Ik vind het alleen niet nodig dat mensen zien dat ik het ben. ze nemen op en dan merken ze het wel.

  wat zou ik te verbergen hebben?
  Ik praat honderduit.
  rare redenering.

 4. benjamin schrijft

  Net als Marike voel ook ik zelden de brandende drang om op te nemen als iemand anoniem belt. Geef mij maar iemand die herkenbaar in het beeldschermpje komt. Mocht het telefoontje niet uitkomen, dan kan ik die persoon later altijd nog terugbellen. Anonieme bellers ontnemen je die terugbelmogelijkheid. Erg vervelend.Sommige HTML is toegestaan