Spring naar inhoud


Geërgerd door nummerherkenning

Beste Beatrijs,

Soms bel ik iemand op, tref hem of haar niet thuis, hang weer op en word een paar uur later teruggebeld. Die persoon heeft dan een apparaatje dat nummers registreert. Ik vind dit een naar gebruik, hoewel mij bezworen wordt dat het uit vriendelijkheid gebeurt. Ik bel liever zelf terug, of, als het dringend is, laat ik een bericht achter op de voicemail. Zo’n ongevraagd telefoontje komt vaak erg ongelegen en bovendien wil ik niet worden ‘beloerd’ door middel van nummerherkenning. Hoe kan ik dit vermijden?

Don’t call us, we’ll call you

Beste Don’t,

U kent de situatie dat u uw sleutel in het voordeurslot steekt, de telefoon hoort rinkelen, boodschappentassen laat vallen, een sprintje trekt de gang door, de kamer in en nét als u opneemt, tuut-tuut-tuut hoort? Nummerherkenning dient ter bevrediging van deze nieuwsgierigheid (én om stalkers te ontmaskeren, én om binnenkomende telefoontjes te screenen op gewenstheid). Het is het auditieve equivalent van het spionnetje, waarin je kon zien wie er nu weer aanbelde. En het biedt mensen die anders bij de telefoon wachten op een levensteken van hun geheime liefde de gelegenheid om rustig de boodschappen te doen.

U ervaart een onverwacht telefoontje als een overval. Grappig – dat is nu precies de reden dat de mensen die u zo graag onverwachts op hun nek wilt springen een nummerherkenningsapparaat hebben aangeschaft. Ze willen niet overvallen worden, zelfs niet door u. Schaft u zichzelf ook zo’n apparaatje aan. Het is een onmisbaar wapen in de machtstrijd tussen beller en gebelde. U kunt ook voor u belt code *31* intoetsen, waarmee uw nummer onherkenbaar wordt. Maar gemaskerd bellen wekt wantrouwen en tegenzin om op te nemen. Wie belt kan een belletje verwachten, zo werkt het telefoonverkeer.

Artikelen in Telefoon.


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Renzo V. schrijft

  In je laatste rubriek (nummerweergave) wilde iemand niet bekend zijn als hij (of zij, dat vergat ik) belde. Vreemde vraag, het is goeddeels een technische kwestie. Inderdaad, je kunt iedere keer een code intoetsen om onbekend te blijven.
  Maar je vergat te melden dat elke telefoonaanbieder de mogelijkheid heeft om standaard te blokkeren wie de afzender is. Ik heb dat laten doen bij UPC, waar ik via bel.
  Nadeel is wel eens, omdat ik één van de weinigen ben die dat doen, dat bepaalde vrienden als volgt opnemen: “Hallo nummer onbekend, ha Renzo hoe is ie?” Want ik ben de enige die zij kennen, die zo is.
  Enfin, je komt er niet uit, zoals bij vrijwel elke kwestie. Ik begrijp die vragensteller echt niet, hij kan toch besluiten niet op te nemen als er gebeld wordt? Vreemde mensen.

 2. Mignon F. schrijft

  Ik las het relaas over nummerweergave. Misschien kun je de adviesvragers melden dat zij bij KPN kunnen vragen om blokkering van hun nummer voor nummerweergave. Dit is al lange tijd mogelijk, ik heb het zelf ook aangevraagd: degeen die je belt kan je nummer dan niet zien, dan staat er “privé” of iets dergelijks op hun schermpje. Mijn familie weet dan dat ik heb gebeld, omdat ze niemand anders kennen die van die dienst gebruikmaakt, maar voor onbekenden die je belt is het heel handig, die kunnen je dan niet herkennen.Sommige HTML is toegestaan