Spring naar inhoud


Een nieuwe kassa

Beste Beatrijs,

Regelmatig sta ik in de rij voor een kassa geduldig te wachten op mijn beurt. Als de rijen lang zijn, wordt er wel eens een extra kassa geopend. De kassamedewerker zegt dan iets in de trant van ‘Komt u maar’ of ‘Eerstvolgende’. Waarop achter mij klanten snel naar die kassa hoppen en zo veel eerder aan de beurt zijn. Kan zijn dat ik hier gevoelig voor ben, maar het voelt als zeer onrechtvaardig. Wanneer ik er iets van zeg, krijg ik een antwoord als ‘Dat ziet u verkeerd, hoor…’ Overigens zijn het meestal vrouwen die voordringen, valt me op (ik ben een man). Wat vindt u, accepteren dat wie geduldig wacht soms de pineut is of de voordringer op dit (kleine) onrecht aanspreken?

Kassa-etiquette

Beste Kassa-etiquette,

Een dagelijks tafereeltje: er gaat een extra kassa open en mensen stromen toe. Er is geen beginnen aan om eerst te inventariseren wie er bij de oude kassa’s het langste in de rij stonden en vervolgens een volgorde te bepalen. Dat duurt allemaal veel te lang. De enige manier om dit structureel op te lossen is het instellen van een collectieve rij, van waaruit telkens de voorste persoon opschuift naar de eerst beschikbare kassa, (een soort ruimtelijk nummertjes trekken), maar daar hebben supermarkten met hun nauwe gangpaden geen ruimte voor. Dus is het een situatie van wie het eerst komt, het eerst maalt. Wie het dichtst bij staat, springt het eerst in het gat. Soms is iemand zo beleefd om degene die voor hem stond in de oorspronkelijke rij voor te laten gaan bij de nieuwe kassa, maar het gebeurt ook dat mensen staan te dromen in hun rij, niet in de gaten hebben dat er nieuwe kassa open gaat, en dan heeft de alertere persoon een gelukje. Al met al zijn dit soort kleine ergernissen de moeite niet waard om je er druk over te maken. Het ongerief van mensen aanspreken en corrigeren (ruzie krijgen) over wie er precies aan de beurt is weegt niet op tegen de minuscule tijdwinst. Het zijn trouwens zeker niet alleen vrouwen die zich aan ellebogenwerk te buiten gaan, mannen kunnen er evengoed wat van.

Artikelen in Winkels.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Maria Helena schrijft

    Zoal Beatrijs beschrijft is er ook alertheid van de wachtenden nodig op het moment dat een nieuwe kassa opent. Je voelt als wachtende dat moment wel aankomen. Wat helpt is een handige kassamedewerker en een alert wachtende. Samen oogcontact zoeken en via non-verbale communicatie afstemmen dat jij, als eerstvolgende in de rij, de eerste klant bent bij de nieuwe rij. Maar goed, als het niet lukt dan sta je even wat langer in de rij. Wachten in de rij kan erger en groter gemaakt worden dan het is. Feitelijk gaat het nergens over. Zo tof is het niet om bij een kassa te komen waar je gelijk aan de beurt bent met mensen achter je. Je voelt je opgejaagd om je boodschappen op de band te smijten terwijl je aan de voorkant ook al aan het inpakken moet omdat de artikelen al gescand worden. Liever heb ik alle tijd voor op de band plaatsen en lekker om me heen mensen kijken. Best vermakelijk zo’n supermarkt.Sommige HTML is toegestaan