Spring naar inhoud


Voordringen

Beste Beatrijs,

Op een zaterdagmiddag sloot ik aan in een van de lange kassarijen in een drogisterij. Toen er nog één wachtende voor mij was, ging er een nieuwe kassa open. Ik liep daarheen om af te rekenen. Dit werd mij niet in dank afgenomen door de vrouw die voor mij stond in de rij die ik net verlaten had. Op luide en verontwaardigde toon hield zij mij voor dat ik was voorgedrongen en me had misdragen. Geschrokken en met een rood hoofd verliet ik de winkel. Had zij gelijk en had ik haar moeten attenderen op de nieuw geopende kassa?

In verlegenheid gebracht
 
Beste In verlegenheid,

Als er een nieuwe kassa opengaat, dan heeft degene die dat het eerst opmerkt en van rij verandert een gelukje. Niets meer en niets minder. Er bestaat geen regel dat je op zo’n moment moet gaan uitzoeken wie er eigenlijk eerder aan de beurt was. Daar is het allemaal te onbenullig voor. Uw gedrag viel niet onder voordringen en de vrouw die voor u stond was in overtreding door u openlijk en luidkeels te berispen. Trek het u niet aan – ze zal wel met het verkeerde been uit bed zijn gestapt.

Artikelen in Winkels.

Gelabeld met .


7 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Bertram schrijft

    De publiekelijke berisping ten spijt, is het wel enigszins kort door de bocht door te stellen dat in een dergelijk geval geen enkele regel geldt. Om een ieder-voor-zich-situatie te voorkomen is het op zijn minst beleefd om een vlugge geste aan de betreffende persoon te maken door voorrang te verlenen. Ik zie dit gedrag gelukkig nog regelmatig voorkomen wanneer plotseling een extra kassa wordt geopend.

  2. Kaat schrijft

    Bij de Hema maak ik meestal mee dat de juffrouw of man bij de net geopende kassa zegt: de eerstvolgende klant mag hier naartoe komen. Dat bevalt mij prima. Bij andere winkels zie ik vaak een gênante bestorming van de nieuwe kassa, met eventueel hardhandig doorrammen met de winkelwagentjes.

  3. Kit schrijft

    Het is beneden mijn waardigheid om mij in dergelijk tumult te mengen, voor slechs een enkele minuut tijdwinst. Dat wij mensen niet ver af staan van de dieren staat buiten kijf, maar daaar hoeven wij toch de nadruk niet op te leggen.

  4. Chayenne schrijft

    In een nog niet bestaande rij kun je simpelweg niet voordringen. Het is zoals Beatrijs zegt: wie het eerst de net geopende kassa ziet heeft mazzel hoewel voor de regeling die Kaat beschrijft zeker wat te zeggen valt. Ik heb één keer een zelfde geval gezever gehad van een oudere ‘dame’ om deze kwestie. Mijn enige antwoord aan haar was een smalende blik en toen de aanblik van mijn rug.

  5. Gerbrand schrijft

    Ik lok die geste waar meneer Bertram het over heeft nog dagelijks uit. Ik ga in de langste rij staan met mijn pakje melk en vraag aan mensen of ik misschien “heel even” voor mag, gewoon even het geduld van mensen testen.

    Opmerkelijk is het, dat als ik door 1 iemand word voorgelaten heel vaak de rest van de rij ook opeens alle tijd van de wereld schijnt te hebben. Het geeft mensen natuurlijk een goed gevoel als ze een simpel verzoek kunnen inwilligen.

    Het aller mooiste is als de persoon voor me het weigert, maar de persoon daar weer voor niet. Waardoor je opeens 2 plekken “winst boekt”. Mensen vinden ook macht lekker, al is het in een kassa rij.

  6. Vincent schrijft

    @Gerbrand, dat laatste vind ik weer niet kunnen, als je 2 plaatsen op wilt schuiven zullen beide personen jouw toestemming moeten geven, want nu benadeel je toch iemand.

  7. Marjanne schrijft

    Gerbrand ik vraag regelmatig aan mensen die achter mij staan met mijn overvolle karretje, als ze minder boodschappen hebben als ik, of ze misschien voor willen. Daar krijg je echt een blij gevoel van want mensen reageren dan heel dankbaar en je krijgt er een gulle glimlach voor. Ik ben niet zo’n tester van de goedheid van de mens. Als je inderdaad 2 plaatsen opschuift heb je die andere persoon boos gemaakt, dat vind ik gewoon niet aardig.



Sommige HTML is toegestaan