Spring naar inhoud


Zus drukt haar snor

Beste Beatrijs,

Wij zijn met vijf volwassen kinderen en we houden een oogje op onze 80-plusmoeder, die in toenemende mate zorg behoeft. Iedereen doet z’n best, behalve een zus die het af laat weten. Zo hebben we laatst met ons allen onze moeder verhuisd van een groot huis naar een flat. Alleen die ene zus was dat weekend toevallig even niet beschikbaar. Voor een tuinwerkdag bij het onverkoopbare huis van onze moeder meldde ze zich ook onbekommerd af. En zo zijn er nog wel meer gelegenheden, waarbij ze haar snor drukt. Onze moeder geeft geen kik, maar wij willen geen prinsessengedrag meer van onze zus. Hoe kunnen we haar zo ver krijgen dat ze haar steentje ook gaat bijdragen?

Zus laat het afweten

Beste Zus laat het afweten,

Onevenredige inzet van kinderen bij zorg voor ouder wordende ouders komt heel vaak voor. Meestal is de situatie trouwens van het kaliber ‘één kind doet heel veel, en de anderen veel minder’. Dit ligt ook vaak aan de woonplaats van betrokkenen. Het kind dat toevallig dichtbij het ouderlijk huis woont is veel meer de klos dan de kinderen die ver weg wonen. In het geval van uw moeder doen alle kinderen hun best op één na, namelijk uw zus.

U vraagt zich af hoe u uw zus tot grotere inspanningen kunt aanzetten. Tja, mensen die zich drukken houd je altijd. Totnutoe worden de hand- en spandiensten door uw familie met liefde uitgevoerd op basis van vrijwilligheid en deze werkwijze voldoet kennelijk in de behoeften van uw moeder. Het is dus meer een kwestie van ongenoegen van de andere broers en zussen over het egocentrisme van die ene zus dan dat uw moeder ervan te lijden heeft. Wanneer het gebrek aan inzet van uw zus de anderen te dol wordt, kunt u overwegen om de vrijwillige hulp te vervangen door een roostersysteem, waarin elk kind bij toerbeurt in het schema ‘moederhulp’ wordt ingepland. Op die manier worden taken op een bureaucratische en dus eerlijke manier verdeeld. Als uw zus volgens het rooster moet meedraaien, zal het voor haar moeilijker zijn om haar plichten te verzaken dan wanneer ze weet dat de taken toch wel door de rest worden opgeknapt.

Artikelen in Broers en zussen, Ouders en volwassen kinderen.

Gelabeld met , .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Eerst praten...? schrijft

    Voor er roosters gemaakt worden (het lijkt de middelbare school wel) waarom niet eerst een gesprek voeren met deze zus?

    Is zij simpelweg lui en egoïstisch of zijn er andere dingen aan de hand? Heeft het misschien nooit geboterd tussen haar en haar moeder, om maar iets te noemen? Het lijkt me beter om eerst helder te krijgen waarom deze zus zich zo afstandelijk van haar moeder opstelt.

    Voor de achteloze luilak zou een rooster wellicht een duwtje in de rug kunnen zijn maar spelen er meer ernstige problemen, dan zou het kunnen zijn dat betreffende zus zich niet zomaar even laat inroosteren.Sommige HTML is toegestaan