Spring naar inhoud


Save the date

Beste Beatrijs,

Over een paar maanden gaan mijn vriend en ik trouwen. Sommige mensen reageren heel enthousiast, wat natuurlijk leuk is. We hebben de definitieve uitnodigingen nog niet verzonden, maar wel ‘save the date’-kaartjes. Dus iedereen weet al dat we gaan trouwen en dat ze uitgenodigd zullen worden om er de hele dag bij te zijn. Nu zitten hier mensen tussen, die totaal niet gereageerd hebben. Geen felicitaties, geen interesse, helemaal niks. Hoorde dat vroeger zo? Ik vind het nogal bot.

Te weinig enthousiasme

Beste Te weinig enthousiasme,

Een ‘save the date’-kaartje sturen voor een voorgenomen huwelijk is een betrekkelijk nieuw fenomeen. Vroeger deed men daar niet aan. Dan stuurde men geruime tijd (zes weken) van tevoren de uitnodiging zelf en dat was het. Een ‘save the date’-aankondiging kan voor intimi die het evenement voor geen prijs willen missen handig zijn, maar op mensen die verder weg staan (en mogelijk minder geïnteresseerd zijn) kan het een claimende en dwingende indruk maken. Het beneemt hun als het ware de mogelijkheid om als het eenmaal zo ver is, beleefd af te zeggen onder verwijzing naar ‘andere verplichtingen’.

Er bestaat ook geen verplichting om te reageren op een ‘save the date’-aankondiging. Het is immers geen uitnodiging, alleen een mededeling dat er te zijner tijd een uitnodiging volgt. Veel mensen denken bij een aankondiging van een aankondiging: nou, dat zien we dán wel weer. In dit premature stadium bestaat er dus ook geen noodzaak voor felicitaties en enthousiasme. Die komen vanzelf uw kant op, wanneer genodigden de echte uitnodiging hebben ontvangen.

Artikelen in Bruiloft, Traditionele etiquette.

Gelabeld met .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. George schrijft

  Met alle respect voor de briefschrijver, maar ik begrijp sowieso niet waarom je dergelijke kaartjes zou versturen. Er zijn een hoop manieren om te laten weten dat je binnenkort gaat trouwen, en ik zou ook veel sneller op een officiële uitnodiging reageren dan op een aankondiging vooraf. Het lijkt me zinvoller om energie te steken in het z.s.m. organiseren van een goede trouwlocatie/feest en daar dan zo snel mogelijk de gasten over in te lichten.

 2. Nettie schrijft

  Wij (oom en tante van de bruid) hebben per e-mail ook zo’n aankondiging gekregen en dat vonden we wel handig. Meteen in de agenda gezet en dat aan het bruidspaar laten weten. Meer niet, tot de echt uitnodiging kwam.

 3. Marie schrijft

  Wij hebben ook save-the-date-kaartjes gestuurd, maar alleen naar gasten die we de hele dag zouden uitnodigen. We wisten wél de datum vrij vroeg, maar nog niet de exacte begintijd, en waren we nog niet klaar met tekst voor de uitnodigingen. Iedereen was heel blij met dit kaartje, want er kon toen ruim op tijd vrij worden gevraagd en/of oppas geregeld. Voor mensen die beroepsmatig lastig vrij kunnen krijgen leek ons dit een juiste optie – 6 weken is niet voor iedereen op tijd.

  Iedereen reageerde enthousiast en noteerde de datum direct, en de officiële RSVPs volgden zeer snel op de echte uitnodiging, omdat iedereen al wist of ze konden komen.
  Handig voor beide partijen, en als je niet wilt, dan heb je extra tijd om een excuus te bedenken. ;)Sommige HTML is toegestaan