Spring naar inhoud


Save the date

Beste Beatrijs,

Al een tijdje vraag ik me af wat de regels zijn voor het versturen en ontvangen van een save-the-date (bijvoorbeeld voor een bruiloft). Hoe lang van tevoren stuur je dit en aan wie: alleen naar de beoogde daggasten of ook naar minder nabije familieleden en vrienden die je wel graag zou zien bij de ceremonie in kerk en gemeentehuis of naar iedereen? Het is me al enkele keren overkomen dat ik na het ontvangen van een save-the-date de hele dag had vrij genomen en dat ik bij het ontvangen van de officiële uitnodiging zes weken voor de grote dag moest constateren dat ik alleen ’s avonds welkom was. De laatste keer heb ik navraag gedaan bij het bruidspaar over het tijdstip van de uitnodiging. Of is dit ook not done?

Save-the-date-etiquette

Beste Save-the-date-etiquette,

Trekt u zich niets aan van een save-the-date. Tenzij het om uw eigen zuster gaat, van wie u het huwelijk voor geen goud wil missen. Voor alle anderen geldt: een uitnodiging moet zes weken van tevoren verstuurd worden en dan hebt u tijd genoeg om maatregelen te treffen. Voor ontvangers van save-the-dates geldt: schrijf het met potlood in uw agenda, neem vooral niet alvast een vrije dag op en wacht rustig de uitnodiging zelf af.

Eigenlijk zijn save-the-dates ondingen. Voor mensen die er toch een willen versturen: doe het alleen aan het handjevol intimi die echt niet mogen ontbreken, hoewel die mensen het net zo goed mondeling te horen kunnen krijgen. Alle andere genodigden kunnen prima uit de voeten met een reguliere uitnodiging zes weken van tevoren en vinden een save-the-date verzoek maanden van tevoren vaak opdringerig en claimend.

Artikelen in Bruiloft, Traditionele etiquette.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan