Spring naar inhoud


Rsvp

Beste Beatrijs,

Ter gelegenheid van mijn verjaardag heb ik per mail vrienden en goede kennissen uitgenodigd voor een drankje. Sommige mensen hebben gereageerd, de meerderheid laat niets van zich horen. Mag ik ervan uitgaan dat deze mensen toch wel komen, of zal ik ze afschrijven? En hoe hoort het eigenlijk?

Komen ze wel of komen ze niet?

Beste Komen ze wel of komen ze niet,

Ga ervan uit dat van degenen die niets hebben laten horen de meerderheid zal komen. Een vuistregel voor feestjes is dat een kwart tot een derde van het totale aantal genodigden niet zal komen. Als u 30 mensen hebt uitgenodigd, zullen er tussen de 20 en 25 mensen komen. Ook van degenen die wel toegezegd hebben zal een klein deel alsnog niet komen opdagen wegens ziekte of andere last minute problemen.

In verband met de voorbereidingen voor een feestje (hapjes en drankjes) is het handig als mensen van tevoren laten weten of ze wel of niet aanwezig zullen zijn. Door RSVP op de uitnodiging erbij te zetten of een regeltje ‘Wil je even laten weten of je wel of niet komt?’, kunt u genodigden aansporen hun voornemen kenbaar te maken. Een uitnodiging zonder vorm van RSVP is vrijblijvender – genodigden die hun komst niet hoeven te bevestigen kunnen op het laatste moment nog eens bekijken of ze de gelegenheid de moeite waard vinden of liever iets anders willen doen op die avond.

Artikelen in Traditionele etiquette, Verjaardag.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Marie schrijft

    Niet zo moeilijk doen, gewoon een mailtje sturen met “Hé, laat je nog even weten of je komt? Dan kan ik daar rekening mee houden met boodschappen doen!”
    De meeste mensen zullen dan reageren. Probleem opgelost.Sommige HTML is toegestaan