Spring naar inhoud


Uitgenodigd in naturistenresort

Beste Beatrijs,

Mijn schoonouders zijn naturisten en hebben in Frankrijk een vakantiewoning op een naturistenresort. Omdat ze dit jaar met pensioen gaan en een huwelijksjubileum te vieren hebben, is de hele familie voor een week uitgenodigd in dit resort. Heel lief natuurlijk, maar ik zie het absoluut niet zitten om een week lang bloot rond te lopen met de schoonfamilie. Voor mij heeft het geen meerwaarde om naakt jeu de boules of, nog erger, midget golf te spelen (ook niet met kleren aan). Mijn vriendin die met naturisme is opgegroeid vindt dat ik mij moet verbijten en dat we de uitnodiging niet mogen afslaan.

Een week lang naakt

Beste Een week lang naakt,

Als naaktlopen niet uw hobby is, deinst u begrijpelijkerwijs terug voor een vakantieweek in een naturistenresort. Maar uw vriendin heeft gelijk. U kunt niet wegblijven bij het huwelijksjubileum van uw schoonouders. Wel kunt u beknibbelen op de tijdsduur. Onder het mom van werk kunt u een paar dagen later aankomen of eerder vertrekken. Mogelijk kost u dat meer geld, als u uw eigen ticket moet regelen, maar wellicht hebt u dat financiële offer er graag voor over. Voor de rest kunt u andere activiteiten ontplooien, als u geen aardigheid hebt in rondhangen bij het zwembad of de tafeltennistafel. Beperk uw aanwezigheid ter plaatse tot een minimum en doe iets leuks (fietsen, wandelen, botaniseren, kasteelbezoek) buiten de omheining. Verlaat elke ochtend het resort, met of zonder uw vriendin, en zorg ervoor dat u pas terugkeert als het donker is. Met een beetje geluk is het intussen zo afgekoeld dat u een oversized sweater aan mag trekken. Uw aanwezigheid bij de naakte feestelijkheden rondom de viering van het huwelijksjubileum is geboden, maar voor de rest mag u zelf uw tijd invullen.

Artikelen in Huwelijksjubileum, Schoonfamilie.

Gelabeld met , , .


19 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. F. schrijft

  Nou ja zeg! Je kunt als naturist (prima levensstijl overigens) een ander toch niet verplichten om mee te gaan in je eigen naaktloperij. Ook niet als het schoonfamilie betreft.

 2. Susan Hartog schrijft

  Het lijkt me heel ongemakkelijk om (tijdsduur is wat mij betreft onbelangrijk) verplicht bloot te moeten lopen. En wel in het bijzijn van de hele(!) familie. Mijn motto luidt, zeker in dezen: doe geen dingen waar je je ongemakkelijk/ongelukkig bij voelt! De schoonouders hadden hierbij rekening moeten houden met ieders wens en dienen de keus om niet naakt te willen lopen, te respecteren. Daarbij: bij dergelijke feestelijkheden is het gebruikelijk foto’s te maken, brrr….

 3. Edwin schrijft

  De oplossingen die U aandraagt zijn prima oplossingen voor de schrijver, echter…
  Bij de afsluiting blijkt dat U zich niet echt goed georiënteerd hebt op de mores in de naturistenwereld. U stelt dat de temperatuur op de avond bij zijn terugkomst wellicht zo ver is gedaald dat hij kleding aan zou mogen trekken.

  Binnen de naturistenresorts is het eigenlijk altijd toegestaan kleding te dragen als men dat prettiger lijkt te vinden. Ook hiervoor is respect. Dat de persoon in kwestie zich daarmee in een opvallende positie manoeuvreert tussen naturisten is alleen hem aan te rekenen. De meeste personen die hiermee starten leggen na enkele ongemakkelijke geklede minuten/uren tussen de naturisten vrijwillig de kleding af en ervaren de ultieme vrijheid van het naakt zijn, het naakt zwemmen en ontspannen in dergelijke omgevingen. De meesten willen daarna nooit meer anders.

  Het zou erg mooi zijn als textielrecreanten hetzelfde respect en tolerantie voor naturisten zouden kunnen opbrengen en hun – als zij dat willen op welke plaats dan ook – hetzelfde gunnen en dus hen overal toestaan naakt te recreëren en te verblijven als zij dat wensen. Daarmee zou iedereen geholpen zijn en zou de wereld en wederzijds begrip en tolerantie alleen maar groeien.

  Het lijkt er verder op dat de briefschrijver allereerst problemen heeft met het aanschouwen van de naakte lichamen van familieleden. Voor niet-naturisten begrijpelijk. Hij kan gerustgesteld worden. Na een kleine 30 minuten bij de eerste keer zie je niet meer de naaktheid van degenen die je lief zijn, maar zie je alleen nog de innerlijke schoonheid en puurheid van de mens, ongeacht lichamelijke (on)perfectionisme en (on)volkomenheden. Het zal voelen als een bevrijding, ook en zeker voor de schrijver zelf. Ik kan het hem persoonlijk erg aanbevelen.

  Edwin, lid NFN.

 4. Esther schrijft

  Wat een bizarre toestand. Ik zou me niet aanpassen en dus niet gaan. Hartstikke leuk voor de schoonfamilie dat die het blijkbaar prettig vindt om onderling naakt te zijn, maar dat wil toch niet zeggen dat jij er min of meer toe gedwongen kunt worden de naaktheid van anderen te aanschouwen, en erger nog jezelf bloot te geven? Jij hoeft je m.i. niet bezwaard te voelen hier niet in mee te gaan. De schoonfamilie zou zich bezwaard moeten voelen om dit soort dingen van iemand te verlangen die daar niets voor voelt. En dan ook nog een hele week lang. Wat een horror! Van mij zouden ze de pot op kunnen. Fijn in hun blootje. Kies voor jezelf!

 5. Henna schrijft

  Het antwoord vind ik begrijpelijk en praktisch, ja, zo zou het kunnen.
  Maar ik vind de schoonouders buitengewoon dwingend: de verplichting naar Frankrijk te komen én naakt rond te lopen daar. Dácht het niet, er zijn grenzen aan wensen en eisen van anderen en deze gaan er ver overheen. Met pensioen gaan en een huwelijksjubileum? Op dezelfde dag komen en gaan, liefst met kleren aan. Ook ouderen hebben soms nog veel te leren qua claimgedrag, nietwaar?

 6. Geerten schrijft

  Volstrekt niet eens met het advies. Wie gevoel voor decorum heeft wil aan deze flauwekul helemaal niet meedoen. En is daar ook geenszins toe verplicht. Het grenst aan schending van de lichamelijke integriteit om de naakte aanwezigheid van mensen te verwachten of zelfs te eisen. Een week lang ook nog! Visite en vis blijven maar drie dagen fris. Zelf heb ik dat recentelijk weer eens mogen ervaren bij een soortgelijke gebeurtenis in Italië. En dan kun je er niet zomaar weg! Ik zou mijn schoonouders hartelijk feliciteren, veel plezier wensen en zeggen dat ik ze een andere keer wel zie/ andere verplichtingen heb, wat ook.

 7. Mo Rulez schrijft

  Als je ’t aan mij vraagt hoeft de schrijver helemaal niet op het resort te verblijven. Als hij er echt niet onderuit kan (want smoezen als “verlofaanvraag op het werk ingetrokken” of “griep” werken hier niet) dan kan hij in de buurt in een airbnb-huisje neerstrijken en de familie op tripjes buiten het resort vergezellen. Als hij niet in Adamskostuum wil rondlopen, dan is dat zijn goed recht, Er zullen toch ook wel andere genodigden zijn die liever niet bloot rondlopen? Ik weet niet of de schoonouders kleinkinderen hebben maar die willen vanaf een bepaalde leeftijd ook niet meer zonder kleren ronddarren, Dat moeten de schoonouders uiteindelijk ook toch inzien?

 8. Petra schrijft

  Natuurlijk is uw aanwezigheid niet verplicht en kunt u nee zeggen tegen een voorstel dat indruist tegen uw gevoelens. Het is een uitnodiging en een uitnodiging kunt u accepteren of afslaan.
  Uw schoonouders kunnen u niet hun levensstijl opdringen. Wanneer u hen wel tegemoet wil komen, is misschien een compromis mogelijk. Is het een resort waar naakt verplicht is? Als dat het geval is dan kunt u misschien een accommodatie buiten het resort kiezen. Dan kunt u ‘s avonds gekleed aansluiten bij de feestelijkheden. In overleg met uw partner kan zij overdag of naar de familie gaan of samen met u iets ondernemen.

 9. Bc schrijft

  Wat een raar advies! Niemand zou gedwongen moeten worden zich uit te kleden, niet voor een week, maar toch ook niet voor een paar uur!
  Ik zou eerlijk zeggen: Het spijt me, maar ik kan niet naar jullie feest komen omdat ik er niks voor voel me uit te kleden in het bijzijn van bekenden en onbekenden.

  Zelf zou ik absoluut niet gaan, lijkt me verschrikkelijk de hele schoonfamilie bloot te zien.

 10. Kriebels schrijft

  Ik ben het zeker niet eens met Beatrijs. Je kunt toch niet iemand onder het mom van ‘morele verplichting’ dwingen naakt rond te gaan lopen? Dit is helemaal niet op z’n plaats en bizar van de schoonouders om dit op deze manier te organiseren. Nodig de naturisten in de familie uit naar Frankrijk en organiseer een diner in Nederland voor iedereen.. Jeetje, is dit zo moeilijk? Ik zou er niet aan moeten denken om met mijn schoonfamilie een weekje naakt vakantie te vieren. Iedereen is vrij om te doen waar ze zich goed bij voelen maar dat moet dan wel voor iedereen gelden!

 11. Titia Streefland schrijft

  Op menig naturistenresort of camping komen bezoekers die aangekleed blijven.U kunt gerust naar uw schoonouders in Frankrijk afreizen maar u kunt nimmer verplicht worden niet gekleed te gaan.

 12. Annabel schrijft

  In deze tijd van #metoo waarin niets meer kan of mag, zou je niet kunnen weigeren te komen blootlopen? Echt wel! Ik kan goed opschieten met mijn schoonfamilie maar dat zou me echt veel te ver gaan. Hoe ik er bloot uit zie, daar heeft helemaal niemand wat mee te maken en ik zou me er dood- en doodongelukkig onder voelen. Niet alleen die week, maar de jaren daarna ook. Alleen als ik normaal gekleed zou mogen gaan, zou ik komen en anders niet; daar zou ik van tevoren heel duidelijk over zijn. Dan maar ruzie met de schoonfamilie. Dit kun en mag je niet van mensen eisen, al is het familie.

 13. Merel schrijft

  Ik zit met verbazing dit te lezen. Als je toch in hemelsnaam niet prettig voelt om zelf naakt te moeten met (schoon)familie en/of daar naar te moeten kijken (waar ik mij echt wel iets bij kan voorstellen). Waarom moet je dan in hemelsnaam verbijten? Echt bizar!

  Ik zou weigeren om te gaan omdat ik hier te veel dwang achter lees, niet omdat ik tegen bloot ben (absoluut niet, ik ben groot fan van de sauna) maar uit principe. Naakt is iets persoonlijks en als je dat niet wilt delen, dan hoeft dat niet. Ik vraag me af hoe mensen er tegen aan kijken als dit een dame betrof die mee zou moeten gaan naaktlopen (en geen meneer zoals ik nu uit de tekst begrijp).

 14. Cathy schrijft

  Uw schoonouders vieren hun jubileum, maar doen dat zonder te letten op andermans levensbeschouwing. Je geeft toch ook geen varkensvleesfeest en eist dan dat je als moslim maar meedoet? Als ze wisten dat u hier moeite mee heeft en toch dit zo willen vieren dan riskeren ze ook dat u niet komt lijkt me. U moet niets doen wat tegen uw mores in gaat.

 15. Huib schrijft

  Kleding is niet verboden op een naturisten resort. De schrijver is daar niet verplicht naakt rond te lopen.

 16. Eigen Waarden schrijft

  Vrijwel altijd ben ik het met Beatrijs eens, maar dit is een uitzondering.
  “Uw aanwezigheid bij de naakte feestelijkheden is geboden…” Dit is een vorm van opdringen van een levensstijl aan anderen. En dat hoort niet. Mensen hebben het recht om er hun eigen levensstijl, principes, religie etc. op na te houden, zolang dit niet in strijd is met de wet, en zolang zij dit niet aan anderen opdringen. De schoonouders hebben het volste recht om naturist te zijn, en de indiener van deze vraag heeft het volste recht om geen naturist te zijn. Of dit nu een principiele of religieuze overtuiging is, of gewoon omdat de persoon in kwestie het gewoon aanstootgevend of onsmakelijk vindt om iedereen naakt te zien rondhuppelen.
  Als schoonouders hun jubileum in een naturistenkamp, op de zuidpool, of op de top van de Everest vieren, dan kunnen ze verwachten dat niet iedereen komt.
  Is de kwestie al besproken met de schoonouders? Het zal toch niet de eerste zijn dat het blootlopen en de bezwaren hiertegen aan de orde komen?
  Ik zou zeggen: bespreek uw standpunt inzake het naturisme met uw schoonouders, vertel (nogmaals) eerlijk dat u uw schoonouders van harte zal feliciteren, echter niet op hun naturistenbijeenkomst, maar later, als ze weer thuis zijn.
  Veel mannen doen hun tulband niet af in het openbaar, veel vrouwen doen hun hoofddoek niet af in het openbaar. Dat is hun goed recht. En u trekt uw kleren miet uit in het openbaar. Dat is uw goed recht.

 17. Suzanne schrijft

  Sorry hoor, maar dit keer ben ik het echt niet met het advies eens. Natuurlijk kan je gewoon wegblijven van het huwelijksjubileum van je schoonouders als je geen zin hebt in een naturistenresort! Er zijn grenzen wat betreft je aanpassen aan de levensstijl van anderen! Je zult vast niet de enige zijn die hier niet op zit te wachten. Stuur ze een mooie bos bloemen en/of een lekkere fles wijn en wens ze veel plezier. Ik zou me hier onder geen beding toe laten dwingen.

 18. Henri Bik schrijft

  Naar mijn smaak zou meneer er goed aan doen om naturisme uitvoerig met zijn vriendin te bespreken want als zij haar vakanties ook graag naakt doorbrengt en hij daarvoor terugdeinst wordt de relatie problematisch. Wellicht kunnen ze samen eens een weekend naakt recreëren in een naturisten resort. Dan wordt duidelijk of hij er wel of niet aan kan wennen, zo niet dan kan hij inderdaad beter niet gaan. Trouwens zolang zij niet getrouwd zijn hoeft hij naar mijn mening oolk niet naar dat jubileum van haar ouders te gaan.

  In de prakrijk blijkt dat nieuwelingen binnen een halve dag wennen aan al die blote mensen om hen heen en waarschijnlijk hoopt de vriendin dat hij er ook snel aan zal wennen.

  .

 19. Kees schrijft

  Ik zou heel ver meegaan in specifieke feestwensen. Jacket aan? Feestmuts op? Liedjes zingen? Toneelstukje? Vooruit dan maar…
  Maar niemand krijgt mij uit de kleren. Jammer dan! Dit feest gaat aan mij voorbij. Vriendin hoopt waarschijnlijk op bekering en zoals het vaak gaat in fundamentele zaken: door de meest fundamentele van de twee wordt vroeg of laat de eis op tafel gelegd: buigen of barsten. Ja…. dan maar zo snel mogelijk de kogel door de naturistenkerk.Sommige HTML is toegestaan