Spring naar inhoud


Zoon heeft vervelende vriendin

Beste Beatrijs,

Mijn man was weduwnaar met twee jonge kinderen, toen wij elkaar ontmoetten. Daarna kregen wij nog drie kinderen. Mijn stiefzoon van 22, met wie ik altijd een goede verstandhouding heb gehad, is evenals mijn stiefdochter al een tijd het huis uit. Nu heeft hij sinds een jaar een vriendin die mijn man en ik erg assertief, egoïstisch en verwend vinden. Zij heeft tijdens een familieweekend ruzie met mij gezocht en gekregen. De aanleiding was een absoluut banale woordenwisseling over de ingrediënten voor het avondeten. In ieder geval was de sfeer verpest, iedereen ergerde zich en ik nam zeer koeltjes afscheid van haar. Een week later had mijn man een goed gesprek met zijn zoon, die ook wel begreep dat er iets van excuses moest volgen. Nu een maand later wachten we daar nog steeds op. We hebben hen sindsdien niet meer gesproken. Binnenkort is er weer een familiebijeenkomst waar we hem graag willen zien, maar haar niet, althans niet zonder excuses vooraf. Mijn man is nu bang dat zij hem zal dwingen om voor haar of voor ons te kiezen, met als resultaat dat wij (dat wil zeggen ook de jongere kinderen voor wie hij de grote broer is) hem mogelijk niet meer te zien zullen krijgen. Heeft u suggesties hoe deze potentiële tijdbom te detoneren?

Beledigd en boos

Beste Beledigd,

Zo weldadig als spontane spijtbetuigingen kunnen werken, zo waardeloos is de afgedwongen variant.

Die excuses komen niet meer. Daar kunt u rustig van uitgaan. Zelfs als uw stiefzoon zijn volle gewicht in de schaal legt en er bij zijn vriendin hevig op aandringt om terwille van de lieve vrede het boetekleed aan te trekken, heeft u daar nog niets aan. Zo weldadig als spontane spijtbetuigingen kunnen werken, zo waardeloos is de afgedwongen variant. Er is dan ook iets veel serieuzers aan de hand dan een banale ruzie over eten: u en uw man vinden haar een egoïstisch, assertief en verwend type. Het kan niet anders of zij heeft wel enig benul van hoe u over haar denkt. Uw formalistische vraag om excuses maakt dit oordeel alleen maar erger. Alleen wanneer zij zich de mindere betoont, kunt u immers leven met haar verwerpelijke karakter. Dit alles is vooral voor uw stiefzoon heel vervelend. U bent bang dat deze vriendin uw stiefzoon zal dwingen een keus te maken, maar dat is precies wat u zelf doet door op uw strepen te blijven staan. U hebt hem allang in een positie gemanoeuvreerd, waarin hij moet kiezen tussen loyaliteit met de familie of met zijn vriendin.

U bent gezegend met een grote familie. Op familiebijeenkomsten is het dus relatief eenvoudig om deze vriendin een beetje te ontlopen. U kunt op een gereserveerde manier vriendelijk zijn en u niet uit uw tent laten lokken. Het belangrijkste is dat de verhouding met uw stiefzoon goed blijft en dat hij altijd welkom blijft in uw huis. Dat daar een vervelende vriendin aan vastzit is jammer, maar ach, ze zijn nog jong; wie weet loopt hun verhouding spaak, en dan kunt u uw handjes dichtknijpen. Strijk grootmoedig uw hand over uw hart en probeer voor de verandering te ontdekken wat hij precies in haar ziet. Daar bewijst u uw stiefzoon de grootste dienst mee.

Artikelen in Familie, Ouders en volwassen kinderen.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan