Spring naar inhoud


Vriendin van broer is vervelende logé

Beste Beatrijs,

De drie broers van mijn vriend hebben allemaal een vriendin. Een van die vriendinnen lijkt wel een psychiatrisch probleem te hebben (of te zijn): ze zeurt, roddelt en is erg onzeker. Daarbij heb ik haar nog nooit zien lachen en is ze ongelooflijk saai. Het is al anderhalf jaar dik aan tussen die twee en ze hebben plannen om te gaan samenwonen. De broers willen graag een keer een weekend komen logeren bij ons (niet allemaal tegelijk). We wonen een beetje in een uithoek van het land. Tot nu toe hebben we dat met smoesjes afgehouden. We zijn bang dat als de broers met hun leuke vriendinnen zijn geweest, wij niet meer ontkomen aan een weekend met die rare vriendin. We kunnen moeilijk die broer in z’n eentje uitnodigen. Hoe kunnen we dit oplossen?

Geen zin in vervelende logé

Uw vriend heeft drie broers met wie u beiden blijkbaar op zo’n goede voet staat dat logeerpartijtjes binnen de overwegingen vallen. Twee van de drie vriendinnen mogen ook rekenen op een warm onthaal. Alleen de derde vriendin roept weerstand op. Over het geheel genomen scoort deze familie buitengewoon hoog in hartelijkheid van de onderlinge betrekkingen. Gefeliciteerd!

Haar buitensluiten is uitgesloten, zoals u zelf ook al had bedacht. Daarmee zou de betreffende broer in dezelfde beweging uit de familieschoot worden gestoten. Zolang zij de keuze van zijn hart is, lift ze automatisch mee op zijn positie binnen de familie.

Er staan u twee mogelijkheden open om uit de huidige impasse te geraken. De eerste is de brede weg, waarop ergernissen en stekeligheden makkelijk omzeild kunnen worden. Nodig alle broers plus vriendinnen uit voor een familiefeestje op een zaterdagavond. Iedereen mag blijven slapen, al wordt het dan een beetje improviseren met luchtbedden en slaapzakken. In een gezelschap van acht wordt de aanwezigheid van één hinderlijk element vanzelf verdund in de massa. Een bijkomend voordeel van deze opzet is dat jullie in een klap van alle logeerpartijen tegelijk af zijn, althans voorlopig.

De andere mogelijkheid is de smalle, minder begaanbare weg omhoog. Begin met die afzonderlijke logeerpartijtjes. Op een gegeven moment is de broer met z’n onaangename vriendin aan de beurt. Misschien trekt zij haar neus wel op voor de uitnodiging en bent u meteen van alles af. Zo niet, ga er in dat weekend met volle kracht tegenaan. Trek alles uit de kast. Lekker eten, lekkere wijn, een ontspannen sfeer. Sprankel in uw conversatie en doe moeite om haar uit haar tent te lokken. Vraag haar mening, als ze zwijgt. Geef het gesprek een komische wending, als ze zeurt. Stel haar persoonlijke vragen, als ze zich in abstracties hult. Maak het gesprek breder of maatschappelijker, als ze miezert over persoonlijke besognes. Probeer iets interessants uit haar persoonlijkheid op te delven en vooral: probeer haar aan het lachen te krijgen. Uw zwager, de broer van uw vriend, kan niet helemaal gek zijn. Hij ziet iets in haar. Het is de moeite waard erachter te komen wat dat is.

Als u na het experiment nog geen stap verder bent gekomen, dan is zo’n weekend duidelijk een geval van eens maar nooit weer. Ook geen ramp. Families ontwikkelen dorre takken.

Artikelen in Broers en zussen, Liefde en relaties, Visite.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan