Spring naar inhoud


Geheime vader

Beste Beatrijs,

Ruim twintig jaar geleden ontmoette een goede vriend van me de liefde van zijn leven. Dat ze zwanger was van iemand die haar in de steek had gelaten, vond hij geen enkel probleem. Ik maakte van dichtbij mee hoe gelukkig ze waren met hun kindje. Later verhuisde ik met mijn gezin naar het buitenland en verloren we elkaar uit het oog. Maar recentelijk hebben we elkaar via Facebook weer gevonden en heb ik hen bezocht. Het was geweldig om ze weer terug te zien. Het kindje van toen is een prachtige jonge vrouw geworden. Maar toen die dochter even buiten gehoorsafstand was, boog de moeder zich naar me toe en fluisterde: ‘Denk erom, zij mag niet weten dat hij niet haar biologische vader is.’

Oeps. Daar zit je dan. Niet alleen moet ik opeens een slot op mijn mond plaatsen, maar ik moet ook mijn man en kinderen inlichten, want de kans is levensgroot dat die anders hun mond voorbijpraten. Wat moet ik aan met dit geheim dat ik ongewenst in mijn schoot geworpen krijg?

Afstammingsgeheim

Beste Afstammingsgeheim,

Doe er voorlopig niets mee. U staat aan de zijlijn en het is niet uw taak om de dochter van oude vrienden op de hoogte te brengen van haar biologische wortels. Dat is de verantwoordelijkheid van haar ouders. Vertel uw man hoe het zit en praat er niet over met uw kinderen. Deze specifieke familieconstellatie zal toch geen lopend gespreksonderwerp zijn binnen uw eigen gezin? Uw kinderen staan hier al helemaal buiten. Als het contact met uw oude vrienden weer tot leven komt (u maakt weer vaker echte afspraken en zit niet alleen maar op facebook te turen), kunt u er te zijner tijd eens een voorzichtig adviesje tegenaan gooien dat het u beter lijkt dat dochter wél weet waar ze vandaan komt. Maar daarvoor is het nodig dat de vriendschap weer op het oude, intieme niveau terecht komt. Daar is het nu veel te vroeg voor. Voor hetzelfde geld blijft de vriendschap beperkt tot af en toe een oppervlakkig contact. Zolang dat zo ligt, moet u zich er niet mee bemoeien, want u hebt er niets mee te maken.

Overigens kunt u ervan uitgaan dat u vast niet de enige bent die van deze zaak afweet. Hoe zit het met grootouders, andere goede vrienden van dit stel? Hoe meer mensen op de hoogte zijn, hoe groter de kans dat de waarheid aan het licht komt. De situatie zal zichzelf wel opklaren – het is in ieder geval niet aan u om aan de touwtjes te gaan trekken.

Artikelen in Kinderopvoeding.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan