Spring naar inhoud


Slobberende vriend

Beste Beatrijs,

Sinds een jaar heb ik (vrouw, 40-plus) een nieuwe vriend. Alles aan hem is leuk en lief, hij is ook zeker hygiënisch en een betere huisman dan ik huisvrouw. En hij kookt nog graag ook. Wat wil je nog meer, zou je denken. Het probleem is zijn tafelmanieren. Hij smakt en slurpt, brengt zijn mond naar het bord in plaats van zijn bestek naar de mond, en likt zelfs soms zijn bord af! Ik heb het er regelmatig over gehad met hem, maar hij staat niet open voor deze klacht. Hij heeft ooit in Afrika en India opgepikt dat mensen zo eten, en hij vindt het eten een smakelijkere belevenis op deze manier.

Ik denk, als ik er een breekpunt van zou maken, dat hij het wel voor me zou veranderen, maar er moeten toch andere manieren zijn? Ik weet van vrienden dat ze het ook niet zo smakelijk vinden maar niemand spreekt erover met hem (logisch ook). Hoe pak ik dat nou aan? Of moet ik het zelf proberen los te laten en hoe doe ik dat dan? Na een jaar ben ik nog geen stap verder gekomen, ik vind het nog steeds net zo vervelend als in het begin.

Smakken en slurpen

Beste Smakken en slurpen,

Mensen kunnen veel van elkaar hebben, maar vieze tafelmanieren horen daar niet bij.

Maak er een breekpunt van. Er is geen andere uitweg. Het valt simpelweg niet vol te houden om dag in dag uit, jaar in jaar uit, tegen iemand aan te moeten kijken die zit te slurpen, te slobberen en te smakken. Zo’n aanblik elke dag weer is de hel op aarde. Dat verhaal over Afrika en India in onzin. Verschillende culturen, verschillende eetgebruiken, soit, maar nergens figureert het varken aan de trog als de algemene standaard. Mensen kunnen veel van elkaar hebben, maar vieze tafelmanieren horen daar niet bij. Ik verzeker u: het is makkelijker om van een geliefde te accepteren dat zijn/haar morele integriteit te wensen overlaat dan dat hij/zij er onsmakelijke eetgewoontes op nahoudt.

Bespreek het met hem in alle oprechtheid. Vertel hem dat u dol op hem bent en hem hogelijk waardeert om al zijn kwaliteiten, maar dat zijn tafelmanieren u de eetlust benemen. U kunt het niet langer aanzien. Geef hem de keus: ofwel hij past zich aan de heersende standaard aan en doet moeite om een minimum van decorum in acht te nemen, ofwel u weigert om nog langer met hem aan tafel te zitten. Hopelijk kiest hij eieren voor zijn geld. Zo niet, trek dan de consequentie en verwijs uw geliefde met zijn bordje naar de keuken of elders in het huis, waar hij zonder de medemens te hinderen zijn voedsel naar binnen kan slobberen.

Artikelen in Liefde en relaties.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan