Spring naar inhoud


Een uitnodiging ombuigen

Beste Beatrijs,

Een vriend van mij is met vrouw en kind vorig jaar teruggekeerd van een paar jaar verblijf in het buitenland. Ik ben op hun uitnodiging een keer bij hen gaan eten, zonder mijn vrouw, want die was toen ziek. Later heb ik hun een tegen-invitatie gedaan om bij ons te komen eten. Toen het aankwam op datum en tijd afspreken, zei mijn vriend dat ze liever zouden afspreken in een restaurant. Opgegeven reden: als wij niet hoefden te koken was er meer tijd om te praten. Ik vind dat nogal curieus. Wat moeten we hier nou mee? Ik zelf zou het niet in mijn hoofd halen om iemand die ons voor het eten uitnodigt mee te delen dat we liever naar een restaurant gaan.

Liever buiten de deur

Beste Liever buiten de deur,

Inderdaad een vreemde reactie van uw vriend. Wat hier ook de achtergrond van is (smetvrees van zijn vrouw, huiverigheid voor de intimiteit van huisbezoek, geen zin in verder contact überhaupt), het is niet de taak van de geïnviteerde om een restaurant voor te stellen in plaats van een etentje in huiselijke kring, omdat hiermee levensgroot de vraag ‘en wie gaat dat betalen?’ op tafel komt. De enige die in zo’n situatie een restaurant kan voorstellen is de initiatiefnemer van de afspraak (u en uw vrouw dus) – op voorwaarde dat de uitnodigende partij alles betaalt. Maar dat was uw idee niet, dus uw vriend kan dat ook niet voorstellen. En het is ook niet aan hem om een restaurant te suggereren met als opzet dat ieder voor zich betaalt, want daarmee wijst hij uw gastvrijheid af, terwijl hij u tegelijk op restaurantkosten jaagt.

Blijkbaar is er nog niets definitiefs afgesproken. Doe voorlopig maar een tijdje niets. Hij wil niet komen eten, u wil niet naar een restaurant, dus wacht rustig af wat er gebeurt. Als hij opbelt om de afspraak definitief te maken, zegt u dat een restaurantmaaltijd voor vier (plus kind? vijf?) personen u te duur is, maar dat uw aanbod dat hij en z’n gezin een keer een hapje komen eten nog steeds open staat. Een simpele ovenschotel gaat tenslotte niet van de conversatietijd af. U merkt het vanzelf wel. Als ze er niets voor voelen, bellen ze niet terug.

Artikelen in Eten en drinken, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Ineke van Alphen schrijft

    Waarom moet hij zeggen dat het te duur is? Het is niet leuk als anderen mensen ten onrechte denken dat je op zwart zaad zit. Hij kan toch gewoon zeggen, dat hij het gezelliger vindt om hen deze keer thuis te ontmoeten. Eventueel nog de zorg voor de tijd wegnemen, door aan te geven dat een en ander wordt voorbereid.Sommige HTML is toegestaan