Spring naar inhoud


Een schrale uitnodiging

Beste Beatrijs,

Mijn vrouw en ik werden voor het eten uitgenodigd door een oude studievriend van mij, twee uur rijden van ons vandaan. Hij is een aardige man, zij het behoorlijk op de penning. In onze vriendenkring vroeger genoot hij een zekere faam als iemand die altijd wist te ontkomen aan het geven van rondjes. Via e-mail werd ons gevraagd of we met hem en zijn vrouw in een restaurant wilden eten of bij hen thuis. We lieten weten dat we graag ingaan op het aanbod van een huiselijke maaltijd. Wat hierin meespeelde was dat we bij een eerdere uitnodiging van hen in een restaurant terecht kwamen, waar (op zijn instigatie) de rekening werd gedeeld. Nu mailde hij terug dat zij een gerecht uit onze studententijd zouden gaan maken: rijst met tomatensaus, en hij verzocht ons om het dessert mee te brengen.

Het stel heeft ook wel eens bij ons gegeten en die keren hebben wij gewoon de hele maaltijd verzorgd. Onze studietijd is inmiddels tien jaar achter de rug. Hij heeft een goede baan en geen financiële zorgen. Eigenlijk staat het ons tegen dat we een dessert moeten verzorgen. Moet ik mijn vriend hierop aanspreken, en zo ja, hoe kan ik dan voorkomen dat ik de relatie beschadig?

Schrale uitnodiging

Beste Schrale uitnodiging,

Uw vriend en zijn vrouw betuigen u halfhartige gastvrijheid waar geen enthousiasme uit spreekt. Dat hij u een karige studentenprak in het vooruitzicht stelt heeft iets genants, ook al brengt hij het onder het mom van nostalgie. En dan ook nog een dessert bestellen bij de gasten! Maar iemand die gierigheid tot zijn tweede natuur heeft gemaakt zult u niet kunnen omturnen. Ik kan niets verzinnen wat u tegen hem kunt zeggen waardoor hij tot het inzicht komt dat dit een onaardige manier van uitnodigen is, terwijl tegelijk de vriendschap overeind blijft. Als iemand zoiets niet zelf kan bedenken, dan is er geen hoop meer op redding.

Er zit voor u maar een ding op – als u tenminste de uitnodiging aanneemt (vriendelijk op de lange termijn van later naar nooit schuiven kan natuurlijk ook): neem het gevraagde dessert mee en maak er een studententoetje van. Bijvoorbeeld een pak yoghurt en een pak vanillevla. Dan kan iedereen na de rijst-met-tomaten een fijne vlaflip eten. Kost niks, u hoeft niet van tevoren in de keuken te staan, en u blijft geheel in de geest en stijl van de gastheer.

Artikelen in Eten en drinken, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met , .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Nadine schrijft

    Misschien is dit een idee: “Beste vriend, bedankt voor de nostalgische uitnodiging. Dessert blijft helaas geen twee uur goed in de auto. Verzorg jij het deze keer? Dan bereiden we volgende keer dat je bij ons bent, iets lekkers voor jou.”Sommige HTML is toegestaan