Beste Beatrijs,
Wij hebben drie kinderen van zes, vier en twee jaar. Mijn schoonouders zijn altijd nauw betrokken bij de kleinkinderen. Probleem is dat ze bij elk contact (al gauw twee keer per maand) massa’s spullen meebrengen voor de kinderen: cadeautjes, zakken snoep en kleding. Mijn man en ik hebben al heel vaak gezegd dat wij dit niet willen. De kinderen hebben al veel te veel speelgoed. Er is ook al een paar keer fikse ruzie over ontstaan tussen mijn man en zijn moeder. Mijn schoonouders zoeken dan altijd weer contact via mij. De laatste keer heb ik zelf ruzie gekregen met mijn schoonmoeder. Toen we de kinderen ophaalden na een dagje bij opa en oma, bleek dat zij voor alle drie nieuwe schoenen had gekocht, evenals allerhande speelgoed en kleding. Ik kon mijn irritatie niet onderdrukken en heb geweigerd om de spullen mee te nemen. Hierop werd zij boos en verweet mij dat ik haar de kans ontnam om oma te zijn en dat ze van nu af aan geen cent meer aan onze kinderen zou uitgeven. Sindsdien hebben we hen niet meer gesproken. Ik wil deze ruzie de wereld uit. Ik wil graag dat mijn schoonouders een rol in het leven van de kinderen spelen, alleen niet door hen te bedelven onder spullen. Hoe los ik dit op?
Oma is koopziek
Beste Oma is koopziek,
Vervelend dat er zo’n botsing heeft plaatsgevonden. Maar heel goed dat u de laatste keer de gegeven spullen hebt laten staan! U en uw man hebben het punt van te veel cadeaus meermaals besproken met de grootouders en het heeft niet geholpen. Ze gaan ijskoud door. Dan blijft er maar één reactie over: de cadeaus niet accepteren. Heel naar om te doen, maar daden spreken luider dan woorden.
Er bestaan ook geschenken die niet met materie en consumptie te maken hebben.
Nu is er ruzie met oma. Die zal moeten worden bijgelegd en het is goed als u daarvoor het initiatief neemt. Uw schoonmoeder zal ongetwijfeld tot verzoening bereid zijn, want ze zal het contact met de kleinkinderen niet willen verliezen. Zeg tegen uw schoonouders dat het u spijt dat het zo gelopen is, maar dat u geen andere manier zag om van de ongewenste spullen af te komen. Het was gewoon te veel en u wilde het niet. Zeg dat ze natuurlijk cadeaus mogen geven met verjaardagen van kinderen en af en toe iets kleins tussendoor (een potje bellenblaas, een doosje stoepkrijt) is ook geen ramp. Maar geen kleren of schoenen (die koopt u zelf), geen zakken snoep en geen speelgoed. Bied de grootouders vervolgens alternatieven voor materiële cadeaus. Er bestaan ook geschenken die niet met materie en consumptie te maken hebben. Ze kunnen activiteiten met de kinderen ondernemen, zoals liedjes zingen of versjes memoriseren. Ze kunnen met de kinderen naar buiten gaan en hen bloemen, vogels of automerken leren onderscheiden. Ze kunnen de kinderen laten meehelpen met koken, klussen of tuinieren. Kortom: aandacht!
Het grootste cadeau dat grootouders kunnen geven aan kleinkinderen is aandacht en dat is ook wat kinderen zich later zullen herinneren. Niet het zoveelste kledingstuk, barbiepop of andere plastic rotzooi. Als u het op rustige manier zonder woede uitlegt, moet het doordringen.
Waarom openen ze geen zilvervlootrekening voor ieder kind? Misschien is dat voor alle partijen aanvaardbaar. Het lijkt me een stuk nuttiger en zo kunnen de grootouders toch een bijdrage leveren.
Inderdaad, laat opa en oma veel dingen doen met de kinderen. Bos, strand, kamperen, pretpark (kost wel geld maar is niet zo zichtbaar), pannenkoekenrestaurant, lekker logeren, kinderboerderij, zwembad. Kinderen onthouden een leuke tijd veel beter dan het krijgen van spullen.