Spring naar inhoud


Moeten grootouders aan de sociale media?

Beste Beatrijs,

Mijn schoonouders zijn halverwege de zeventig, gezond, ze fietsen en wandelen, zijn actief in de kerk en met vrijwilligerswerk. Mijn schoonvader is redelijk bedreven met internet op hun thuiscomputer, mijn schoonmoeder doet en wil er niets mee. Ze hebben wel allebei een simpel mobieltje. Onze drie kinderen van 15, 17 en 20 onderhouden hun contacten eigenlijk alleen nog maar via social media. De oudste heeft een tussenjaar in Australië en zet berichtjes, foto’s en filmpjes op facebook of de familie-app. Omdat de grootouders klagen dat er zo weinig contact is met de kleinkinderen, hebben wij hun gesuggereerd om een smartphone aan te schaffen en een Facebookpagina te beginnen. Zij voelen daar niet voor en zeggen dat ze een brievenbus hebben voor post, een telefoon om te bellen en een mobieltje om te sms’en. Onze argumenten dat jongeren geen (luchtpost)brieven meer schrijven, dat bellen en sms’en geld kost, terwijl appen met wifi gratis is, vinden geen gehoor. Moeten de grootouders aan de smartphone om makkelijker bereikbaar te zijn of moeten de kleinkinderen schrijfpapier kopen, beltegoed opwaarderen en postzegels aanschaffen?

Ouderwetse of moderne media?

Beste Ouderwetse of moderne media,

Het lijkt inderdaad handig om de grootouders een beetje in de richting van moderne media te masseren. Concentreer u daarbij op opa. Uw schoonmoeder heeft weerstand tegen de computer, voor alles wat daarna is gekomen zal zij nog minder gemotiveerd zijn. Maar opa kan op de computer met internet uit de voeten. Voor hem is het een kwestie van voortbouwen op bestaande vaardigheden.

De beste manier om grootouders aan de tablet te krijgen is om er een cadeau te geven.

Ik zou zeggen: laat de smartphone voorlopig zitten en introduceer een tablet. Die heeft een groter scherm en vereist minder gepriegel op de toetsen. Uw schoonouders zijn er niet aan gewend om voortdurend met een telefoontje bezig te zijn. Buitenshuis zullen ze het ding weinig gebruiken, ze hebben een vaste lijn voor hun telefonische contacten. Een computer staat vaak op een werkkamer opgesteld en het voordeel van een tablet is dat je ermee op de bank kunt zitten. Aldus kan opa binnengekomen berichtjes en foto’s makkelijk aan oma laten zien. De bediening ervan is niet heel ingewikkeld. Veel 70- en 80-plussers hebben dat onder de knie gekregen.

De beste manier om de grootouders aan de tablet te krijgen is om er een cadeau te geven. Laat het cadeau gepaard gaan met uitgebreide instructie. Een van de kleinkinderen kan daar tijd voor uittrekken. De lessen zullen op zichzelf al bevorderlijk zijn voor het contact. Installeer alles (Facebook, de familie-app, e-mail en internet) op de tablet, laat opa zien hoe het werkt en laat hem oefenen. Blijf in de volgende weken de instructies herhalen, totdat het soepel gaat. Om te beginnen hoeven ze alleen maar te bekijken wat er binnen is gekomen, maar als opa de kunst van de e-mail en het sms’je al beheerst, zal hij het antwoorden op een appje snel genoeg onder de knie krijgen. Als oma meekijkt, krijgt zij wellicht de slag ook te pakken.

Artikelen in Grootouders en kleinkinderen, Internet en e-mail.

Gelabeld met , .


6 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Arjan schrijft

    Wat een onzin reactie zeg, dus omdat de kleinkinderen alleen maar via “sociale media” kunnen communiceren, moet dat dan ook maar aan opa en oma worden opgedrongen. Want meekijken met op het internet geplaatste filmpjes, foto’s en berichten is inderdaad exact hetzelfde als enige vorm van direct contact met opa en oma. Ik vind het echt een slechte ontwikkeling, mensen hebben al geen tijd voor elkaar en als je geen facebook of whatsapp hebt, nou dan is dat jammer maar dan is er ook geen contact meer. De verstomming (letterlijk) van de maatschappij. En dat heeft niets met de moderne tijd te maken maar gewoon met fatsoen.

  2. bx schrijft

    Goed idee, maar voor whatsapp heb je toch echt een smartphone nodig, dit gaat niet op een tablet!!

  3. Floris schrijft

    Dat kleinkinderen niet zomaar brieven gaan schrijven is heel begrijpelijk maar als je op reis gaat naar Australie voor een jaar kun je toch wel twee momenten vinden om een brief te sturen? Het aardige is dat grootouders een dergelijke brief bewaren en als je die over 10-20 jaar weer terugziet heb je meteen een mooie herinnering.

    En waarom niet gewoon op bezoek gaan voor de andere twee? Om de zondag is natuurlijk nergens voor nodig maar ééns in het half jaar naar je grootouders om in klein comité wat bij te praten is toch juist leuk en gezellig? Dan spreek je elkaar tenminste ook, wat op grotere familiedagen/verjaardagen niet gebeurt.

  4. Marjam schrijft

    Briljant idee. Gaan we doen.

  5. Marieke Willems schrijft

    Mijn Opa besloot op zijn 94ste maar eens op Facebook te gaan en nam een LinkedIn account om in contact te komen met zijn vroeger studenten. Ook hing hij een tablet aan de muur toen hij wat verwarder werd zodat hij maar voor dat ding hoefde te gaan staan, één van ons aan te tikken en hij kreeg diegene aan de lijn met videobeeld erbij.

    Blijf gewoon bij de tijd en romantiseer het verleden niet. Het gemak biedt de toekomst.

  6. Diana schrijft

    De reactie van Arjan is mij uit het hart gegrepen. Toen hier de kinderen in het buitenland zaten en mailtjes stuurden en verslagjes plaatsten op social media, printten we die uit voor opa en oma en brachten ze langs. Anno nu kun je ook met je tablet bij de grootouders langsgaan om het ze te laten zien. Dat hele kleine beetje extra moeite is toch geen belemmering? Het kan juist een leuk gespreksonderwerp zijn. De laatste zin van de brief stuit me overigens wat tegen de borst: “moeten de kleinkinderen schrijfpapier kopen, beltegoed opwaarderen en postzegels aanschaffen?” Nou nou, tjongejonge, dat is toch wel erg veel gevraagd van kleinkinderen die blijkbaar geld genoeg hebben om een jaar Australië te bekostigen.



Sommige HTML is toegestaan