Spring naar inhoud


Ongeïnteresseerde grootouders

Beste Beatrijs,

Tien jaar geleden waren mijn vrouw en ik de eersten in haar familie die trouwden en kinderen kregen. Mijn schoonouders waren hier echt niet blij mee, ze vertelden overal dat ze zich veel te jong voelden om opa en oma te zijn. Inmiddels heeft de zus van mijn vrouw ook kinderen gekregen en die krijgen wel aandacht van opa en oma. Onze kinderen zien ze amper, ze hebben het altijd te druk als ons zoontje eens wil logeren of als onze dochter een voorleesoma in de klas nodig heeft. Hun leven bestaat uit werk, uitgaan en druk zijn. We hebben het er weleens met oma over gehad en dan zegt ze dat zij nou eenmaal niet zo’n oma is die op kleinkinderen past en dingen met ze gaat doen. Maar als grootouders zijn ze toch ook verplicht om aandacht te geven, ook al willen ze dat niet? En dan bedoel ik niet de dure cadeaus die op de verjaardagen tevoorschijn komen.

Onverschillige grootouders

Beste Onverschillige grootouders,

Met nat hout kunt u geen vuurtje stoken.

U en uw vrouw hebben de grootouders al eens aangesproken op hun gebrek aan betrokkenheid bij de kleinkinderen. U kreeg toen nul op het rekest. Oma heeft er geen zin in. Dat is spijtig voor u en de kleinkinderen, maar ze is er heel duidelijk over geweest: het hoeft voor haar en haar man niet. Dan bent u uitgepraat. De meeste grootouders zijn juist erg geïnteresseerd in het wel en wee van de kleinkinderen en willen graag aandacht aan hun besteden. Deze grootouders kennelijk niet. Niets aan te doen. Met nat hout kunt u geen vuurtje stoken. Belangstelling tonen is geen verplichting waar u hen op kunt wijzen. Leg u erbij neer. Hopelijk hebben uw kinderen nog andere grootouders (uw ouders) die ze misschien vaker kunnen zien en met wie ze wel een warme band kunnen onderhouden.

Artikelen in Grootouders en kleinkinderen.


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. CH schrijft

    Als de ongeïnteresseerde grootouders dan ook maar niet verwachten dat de kleinkinderen straks wel belangstelling voor hén hebben, want zo werkt dat natuurlijk niet. ‘Opa en Oma’ ben je niet zomaar, dat word je door te investeren in een band met je kleinkinderen.

  2. Ton schrijft

    Het wringt natuurlijk wel dat de neefjes/nichtjes van de kleinkinderen wél aandacht krijgen.Sommige HTML is toegestaan