Spring naar inhoud


Roddelende collega’s

Beste Beatrijs,

Sinds een aantal maanden werk ik als advocate op een groot kantoor. Ik ben tegelijk met twaalf collega’s in dezelfde opleidingsgroep begonnen en we trekken veel met elkaar op, zowel zakelijk (samen opdrachten maken en cursussen volgen) als sociaal. We hebben allemaal een telefoon van het werk met daarop een groepswhatsapp om de activiteiten te coördineren.
Helaas zijn de meeste collega’s dol op geroddel en dan met name over advocaten van andere kantoren die we op evenementen en congressen tegenkomen. Er gaan dan grove moppen, valse roddels en geniepige opmerkingen over de whatsapp. Halve bekenden en vreemden worden op hun uiterlijk, accent, afkomst of woorden keihard bespot en afgemaakt. Ik doe niet mee aan het gekonkel en reageer alleen op inhoudelijk relevante berichten, maar het geklets hangt me de keel uit. Mezelf uit de groepswhatsapp zetten betekent dat ik ook alle logistieke afspraken mis en dat kan ik me niet permitteren. Daarnaast zou dat een openlijke oorlogsverklaring zijn aan de groep die ik niet tegen me in het harnas wil jagen. Moet ik mijn collega’s op enige manier tot de orde roepen? Of moet ik dit gedrag melden bij de baas/ vertrouwenspersoon? Of moet ik het maar tandenknarsend blijven aanzien?

Vileine collega’s

Beste Vileine collega’s,

Kijk het voorlopig even aan. U werkt daar nog maar kort, het lijkt me te vroeg om hierover in de mast te klimmen. Het kan wel eens heel verkeerd uitpakken wanneer u directe collega’s op de vingers gaat tikken of de autoriteiten erbij haalt. Dan plaatst u zichzelf buiten en boven de groep. Het is de taak van de supervisor om dit gedrag te corrigeren, maar kennelijk leest de baas niet mee met de virtuele uitwisselingen. Het is vervelend om die naargeestige communicatie langs te zien komen, maar directe schade voor de beroddelde personen is niet onmiddellijk vast te stellen. De collega’s spreken kwaad over buitenstaanders om een gevoel van ‘wij tegen de rest van de wereld’ te creëren. Zonder whatsapp zouden dezelfde roddels en valse grappen geventileerd worden, maar dan in een groepsgesprek aan de bar. Sterker nog: waarschijnlijk gebeurt dat in live-gesprekken ook volop. Dat is dan ook de aangewezen situatie om uw ongenoegen uit te spreken. Als iemand iets gemeens zegt, kunt u zeggen dat u dat geen leuke opmerking vindt. Net zoals u zou doen, als iemand een racistische grap maakt. Op het moment zelf reageren en de bekritiseerde aankijken werkt in ieder geval beter dan corrigeren via mobiele telefonie. Het voordeel van live met elkaar spreken en elkaar in de ogen zien is dat u nuances kunt aanbrengen en dat u uw toon luchtig kunt houden. Per smartphone lukt dat niet.

Wat u ook kunt doen is eerst een paar medestanders zoeken. In een gezelschap van twaalf zult u vast niet de enige zijn die zich stoort aan het gehak op buitenstaanders. Er zullen nog wel een paar anderen zijn die niet meedoen aan de laatdunkende uitlatingen. Zoek eerst uit wie er mogelijk op uw hand zijn en bespreek uw reserves over het gekat. Als u weet dat een of twee anderen u steunen, kunt u hier makkelijker een keer een punt van orde voor de hele groep van maken.

Artikelen in Collega's, Telefoon.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Sanne schrijft

    Een ander idee is voorstellen één sociale groepswhatsapp te hebben en één logistieke. Je kunt het argument noemen dat je dan ‘alles overzichtelijk in één gesprek hebt’. Als je die andere een sociale noemt, zal niemand daar aanstoot aan nemen. In praktijk kan je dan natuurlijk de asociale whatsapp negeren.

  2. Leiden81 schrijft

    Bekijk het ook een beetje vanuit een juridisch perspectief. Het creëeren van een vijandige werkomgeving is niet alleen niet in hun belang het zou zelfs reden kunnen zijn om op staande voet ontslagen te worden.
    Om hen hiertegen te beschermen stel je voor de whatsapp groep puur zakelijk te gebruiken.



Sommige HTML is toegestaan