Spring naar inhoud


Moeder mee op examenreis?

Beste Beatrijs,

Ik ben een meisje van 18 en doe binnenkort eindexamen vwo. Als ik slaag (en dat zal wel lukken), willen mijn ouders me een behoorlijk groot cadeau geven: een examenreis van een week naar Ibiza! Er zit echter een addertje onder het gras: mijn moeder en zusje gaan mee. Ik zie mezelf al op het strand van Ibiza liggen, tussen mijn moeder en zusje in. Niet echt de examenreis met vriendinnen waarvan ik droom. Van uitgaan en alcohol drinken zal dan al helemaal niets komen. Ik wil mijn moeder absoluut niet kwetsen, want dit cadeau is natuurlijk ontzettend lief bedoeld, maar hoe kan ik haar op een fatsoenlijke manier vertellen dat ik liever zonder haar op examenreis ga?

Liever zonder mama

Beste Liever zonder mama,

De meeste eindexamenklassen organiseren toch zelf hun examenreis? Tegenwoordig vliegt iedereen, zodra het eindexamen achter de rug is, met zijn eigen klas naar Turkije of Griekenland om daar een week of wat te chillen (zon, drank, dance). Vaak wordt dat door ouders betaald, hoewel sommige leerlingen het ook zelf bij elkaar moeten verdienen. Als er niet klassikaal wordt afgereisd, zijn er wel vrienden- of vriendinnengroepjes die zelf wat afspreken (en de reis ook zelf financieren).

Je ouders hebben je geen traditionele eindexamenreis cadeau gegeven, maar gewoon een vakantie met familie gepland. Het is dus ook niet zo’n vreselijk groot cadeau, want ze bieden je een familievakantie, zoals jij en je zus er wel meer gehad zullen hebben, behalve dan dat je vader kennelijk niet meegaat. Je kunt je afvragen of Ibiza wel zo’n geschikte bestemming is. Behalve aan het strand liggen, uitgaan en dronken worden is er weinig te doen, en die laatste twee activiteiten passen slecht in een familievakantie.

Je kunt beter je eigen examenreis organiseren (als er niets klassikaals gebeurt, kun je iets met vriendinnen afspreken) en werken voor het geld. Overleg met je moeder en je zus of er geen betere bestemming te vinden valt voor een reisje in familieverband – een stedentripje is misschien geschikter dan Ibiza. Bespreek ook het verschil tussen zelfstandig op reis gaan en een familievakantie en zeg eerlijk waar je voorkeur qua cadeau naar uitgaat.

Artikelen in Reizen, Tieners.

Gelabeld met .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Laetiets schrijft

  Veronderstellen dat er niks van uitgaan komt tijdens een vakantie met je moeder en zus, is misschien niet helemaal juist. Wie weet heeft je moeder wel hartstikke veel zin om een weekje los te gaan met haar meiden. (Ik ken genoeg moeders die daar naar 20 jaar huwelijk wel oren naar hebben.) Dat staat dan uiteraard niet in verhouding tot de losbandigheid die een groepje 18-jarigen teweeg zouden brengen, maar kan alsnog wel leuk zijn. Mocht de vakantie nog in het verschiet liggen, dan zou ik gewoon open kaart met haar spelen: ‘Mam, dat klinkt allemaal hartstikke leuk, maar Ibiza is voor mij juist zo’n toffe bestemming vanwege het uitgaansleven. Hoe zie jij dat voor je?’ Mooie kans om je moeder ‘wat beter’ te leren kennen :)

 2. Judith schrijft

  Beatrijs, Ibiza is een schitterend eiland en u doet het zeer tekort als u zegt dat je daar alleen maar dronken kunt worden en aan het strand kunt liggen. M.i. bent u er of nog nooit geweest of hebt u er alleen maar dronken aan het strand gelegen (zonder het eiland te verkennen).
  Uw adviezen zijn prima maar onthoud u verder liever van commentaar op landen, u bent geen reisadviseuse tenslotte en klaarblijkelijk!

 3. Greet schrijft

  Wat een vreemde laatste zin in de reactie van Judith. Als ik het goed begrijp staat er dat Beatrijs gecommandeerd wordt niet over bepaalde zaken op haar eigen website te schrijven. Wie bepaalt wat er op een eigen website komt te staan?Sommige HTML is toegestaan