Spring naar inhoud


Eigenzinnige moeder

Beste Beatrijs,

Mijn moeder (91) woont sinds vijf jaar, tot ieders tevredenheid, in een serviceflat. Ze is niet goed meer ter been, maar helder van geest, kan met de computer uit de voeten, leest dikke boeken en volgt de actualiteit op de voet. We hebben een goede band, maar ze neemt niets van mij aan op het gebied van gezondheid en veiligheid. Zo is het meermaals voorgekomen dat ik met haar naar het ziekenhuis moest, terwijl dit voorkomen had kunnen worden als ze maar op tijd naar de dokter was gegaan. Gepreek van mijn kant leidt alleen tot ruzie. Dit geeft mij veel negatieve energie en stress. Ze wil haar alarmknop niet dragen, hoewel ze heel goed weet dat oudere mensen makkelijker vallen. Haar vriendinnen/ artsen/ het zorgbedrijf raden dit haar ook aan, maar ze weigert. ‘Als ik val, voel ik dat wel aankomen,’ zegt ze. Ik kom twee keer per week bij haar op bezoek, ik woon op zo’n 25 km afstand, maar ik ben de hele dag bezorgd dat ze is gevallen en niet om hulp kan vragen. Hoe kan ik haar zover krijgen dat ze dat ding om haar nek hangt? Een paar jaar geleden is ze een keer uit haar bed gerold, toen heeft ze hem welgeteld één week gedragen.

Moeder weigert alarmknop

Beste Moeder weigert alarmknop,

Ik vrees dat er niets aan te doen is. Uw moeder wil geen alarmknop dragen, dus dan zal het niet gebeuren. U kunt haar niet dwingen en op haar inpraten, smeken, bidden werkt ook niet. Dan houdt het op. Het is onverstandig van haar, maar vriendinnen, artsen, zorgpersoneel hebben haar ook niet kunnen overtuigen, dus dan kunt u niet anders dan uw handen ervan aftrekken. U hebt haar genoeg gewaarschuwd. Als ze ten val komt, is dat niet uw schuld en niet uw verantwoordelijkheid.

Zet het uit uw hoofd en houd op met proberen uw moeder in de gewenste richting te sturen. Geen van u tweeën is erbij gebaat, integendeel, uw gedram werkt alleen maar storend. Accepteer dat zij haar leven op haar eigen manier wil leiden. Wanneer u het los gelaten hebt, kunt u ook ophouden met u zorgen te maken en te piekeren, want u hebt er toch geen greep op. Vergelijk het met kinderen die voor het eerst alleen met vakantie gaan. Moeders hebben dan de neiging om zich vreselijk zorgen te maken of het wel goed gaat, maar je kunt ook denken: ik hoor het wel, als het mis gaat.

Misschien kunt u uw moeder met een mobieltje uitrusten dat ze in haar zak bij zich kan dragen. Hoewel veel ouderen zich er niet meer toe kunnen zetten om deze technologie onder de knie te krijgen, dus de kans dat dat lukt acht ik niet groot. Een andere mogelijkheid is dat uw moeder lid wordt van een telefooncirkel. Hierbij worden deelnemers door een vast persoon dagelijks op een vast tijdstip opgebeld, waarna zij zelf de volgende vaste persoon bellen tot de cirkel rond is. Het voordeel daarvan is dat deelnemers niet alleen zorg ontvangen (van degene die hen belt), maar ook zelf geven (aan de persoon die zij bellen). Misschien staat uw moeder meer open voor een combinatie van oplettendheid ondergaan en zelf verstrekken. Het vallen zal ongetwijfeld een keer gebeuren. Wanneer er een dagelijks controlemoment wordt ingebouwd bent u er in ieder geval van verzekerd dat uw moeder binnen 24 uur hulp zal krijgen.

Artikelen in Ouders en volwassen kinderen.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. CVtje schrijft

    Sinds mijn moeder de alarmknop aan haar pols kan dragen, draagt ze deze wel.Sommige HTML is toegestaan