Spring naar inhoud


Bloemen voor moeder

Beste Beatrijs,

Ik ben een vrouw van 35. Mijn moeder wil niet dat ik bloemen voor haar meebreng als ik bij haar kom eten. Zij vindt het zo visite-achtig staan. Wij als familie moeten gewoon bij elkaar binnen kunnen vallen. Laatst liet ze mij zelfs op de ochtend van onze afspraak telefonisch weten: ‘Sjouw maar geen bloemen of andere cadeaus mee, hoor, ik vind het zó ook al leuk dat je komt.’ Stel je voor dat ik de bos al in een emmertje klaar had staan!

Heb ik gelijk als ik vind dat zij zich niet moet bemoeien met de attenties die ze al dan niet krijgt en bovendien moet ophouden de status van mijn bezoeken (visite of binnenvallend gezinslid) te benoemen? Of moet ik haar geen bloemen geven als ze die niet wil?

Geen bloemen voor mama

Beste Geen bloemen voor,

In het algemeen hebt u gelijk als u zegt dat mensen die bezoek ontvangen zich niet moeten bemoeien met de eventuele attenties die bezoekers meenemen. Niet vooraf en ook niet achteraf. Hun plicht is: zonder regie-aanwijzingen afwachten of, en zo ja, dankbaar zijn met.

Maar ja, ’t is uw moeder. En ze wil geen bloemen. Dan moet u ze maar niet meenemen, lijkt me. Het gaat ook weer wat ver om iemand welbewust tegen de haren in te strijken. En er valt ook wel wat voor het standpunt van uw moeder te zeggen dat ouders en kinderen zo vertrouwd met elkaar zijn, dat ze inderdaad bij elkaar kunnen binnenvallen zonder het plichtmatige bloemetje of flesje wijn onder hun arm. Zoals dat onder goede vrienden eraan toe gaat. Vrienden/vriendinnen die vaak bij elkaar over de vloer komen, nemen ook lang niet altijd een attentie mee. Soms wel. Bijvoorbeeld bij een speciaal etentje of een feestje. Doe het bij wijze van uitzondering, en niet meer als standaardgebaar.

Artikelen in Cadeaus, Familie, Ouders en volwassen kinderen.

Gelabeld met , .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Chayenne schrijft

    De bedoeling van een attentie is iemand blij maken, niet iemand irriteren. Ik vind dus dat de ontvanger zich er wel mee mag bemoeien. Stel dat je niet van alcohol houdt of het uit principe niet drinkt, en je kunt de zoveelste fles heimelijk naar je wijnminnende buren doorschuiven? Er iets van zeggen bespaart de gever geld en moeite en de ontvanger ergernis.

    Ik vind het nogal bevoogdend om je moeder voor te schrijven dat zij bloemen leuk moet vinden. Stel dat u de bos al klaar had staan? Dan was er vast wel een mooie vaas in uw eigen huis geweest om ze in te zetten. Nogmaals, attenties zijn niet bedoeld om iemand op de kast te jagen!Sommige HTML is toegestaan