Spring naar inhoud


Bosje bloemen in theater

Beste Beatrijs,

Wij zijn een theater waar de artiesten na afloop van de voorstelling op het toneel bloemen krijgen aangereikt van een van onze medewerkers. Mijn vraag is: zijn daar nog bepaalde regels of manieren voor?

Onzeker over de bloemenetiquette

Beste Onzeker,

Ik zou u ontraden om bij elke voorstelling routinematig aan alle artiesten bloemen uit te reiken, want dat lijkt me nogal begrotelijk. De spelers doen toch gewoon hun werk? Dan hoeven ze ook niet elke keer bloemen te krijgen. Stelt u zich hun huiskamer voor. Niets zo deprimerend als in een permanente bloemenwinkel te moeten wonen. Normaal gesproken krijgt een artiest applaus na de voorstelling (even afgezien van de gage, maar daar hebben we het hier niet over). Applaus heeft als voordeel dat het gratis is en verder geen ruimte inneemt. Artiesten zijn dol op applaus. Het kan hun niet lang genoeg duren. Vergeleken daarmee kunnen bloemen hen gestolen worden. Als u als theaterexploitant toch iets wil doen in de bloemensfeer, beperk u dan tot premièrevoorstellingen en tot hoofdrolspelers om de kosten in de hand te houden. De procedure is eenvoudig. Onder het applaus, terwijl de spelers buigen, loopt een of andere medewerker het toneel op, deelt de bloemen uit en maakt dan weer dat hij/zij wegkomt. De spelers aanvaarden het boeket in dankbaarheid, steken het omhoog en nemen het, als het doek valt, mee naar de kleedkamer. Ze kunnen er ook voor kiezen de bloemen in een spontaan gebaar de zaal in te slingeren. Dit is een code om het publiek te bedanken voor het enthousiaste applaus. Maar het boeket-werpen kan natuurlijk ook worden ingegeven door een gebrek aan animo om de rest van de avond (kleedkamer, busreis, artiestencafé) een bosje bloemen met zich mee te moeten slepen.

Artikelen in Etiquette, Werk, Zakelijke relaties.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Frans Borgers schrijft

    ik ga vanavond naar een opera (Le Nozze di Figaro van Mozart) die door amateurs wordt uitgevoerd.
    Als het mooi is, gooi ik na afloop wat losse bloemen naar het toneel. Als het minder mooi is doe ik het ook.Sommige HTML is toegestaan