Spring naar inhoud


Van plaats veranderen in de bus

Beste Beatrijs,

Ik reis regelmatig met het openbaar vervoer. Soms zit ik met een kleine kwestie, die mijn 12-jarige zoon onlangs heel helder verwoordde: ‘Mama, als ik met de bus naar opa en oma ga, is het meestal heel druk, dus als er nog een plaatsje vrij is, is dat naast iemand. Een paar haltes later stappen de meeste mensen uit en kan ik op een lege bank gaan zitten. Maar dat doe ik niet, want dan denkt die persoon naast mij misschien dat ik hem of haar niet aardig vind.’ Precies dit gevoel weerhoudt mij er soms van om lekker een lege plek op te zoeken. Is dit overdreven?

Is vertrekken onbeleefd?

Beste Is vertrekken onbeleefd,

In het openbaar vervoer gaan mensen bij voorkeur niet naast elkaar zitten, als er nog vrije banken zijn. Dit om de ander en zichzelf de ruimte te gunnen. Tussen onbekenden in een besloten ruimte is de regel om fysieke afstand te maximaliseren. In een bioscoopzaal waar een binnenkomer kan kiezen uit honderden lege plaatsen geldt het als agressie om direct naast een reeds aanwezige te gaan zitten. Als u of uw zoon naast iemand in het openbaar vervoer zit, en de bus/ trein loopt leeg, is er geen enkel bezwaar om te verkassen naar een andere plaats. De achterblijver zal zich niet in de steek gelaten of gepikeerd voelen, maar verheugd zijn dat hij zijn ledematen vrijelijk over de bank kan draperen.

Artikelen in Reizen.


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Jaap schrijft

    Het geldt net zo goed als agressie of sociaal onaangepast om direct te verkassen als er ergens twee lege plekken naast elkaar onstaan. Soms lijkt het wel alsof het gros van de mensen die zich in het openbaar vervoer begeeft rechtstreeks afkomstig zijn uit een inrichting waar men behandeld wordt voor een antisociale persoonlijkheidsstoornis. Let er maar eens op hoe veel mensen doodleuk hun tas op een stoel laten liggen terwijl de trein propvol is. Als je ze vervolgens vraagt of je op die plek mag zitten verplaatsen ze met zichbaar ongenoegen en zwaar zuchtend hun tas. Bah.

  2. Suzanne schrijft

    Ik zou het wél fijn vinden als ik in de bus of trein tussen de wand en een medepassagier geperst zit (want echt ruim zit je niet) en de medepassagier gaat ergens anders zitten als er plaatsen vrijkomen… Zelf doe ik dat dan niet, want dan moet de medepassagier opstaan om mij erlangs te laten, dus ik zit maar gewoon te hopen dat ‘ie zelf op het idee komt.

  3. Willemien schrijft

    Dit is uiteraard wel cultureel bepaald. Ik las pas in een artikel dat het in India juist heel gewoon en logisch is om in een lege bioscoopzaal direct naast de enige andere bezoeker te gaan zitten.Sommige HTML is toegestaan