Spring naar inhoud


Roddelende vriendinnen

Beste Beatrijs,

Deze week hoorde ik (vrouw van 55) toevallig dat twee van mijn vriendinnen met elkaar afgesproken hebben. Ik vind het vervelend als vriendinnen samen iets gaan doen zonder mij erbij. In het verleden is het me wel overkomen dat vriendinnen vertrouwelijke dingen van mij aan anderen doorvertelden, die vervolgens weer bij mij terecht kwamen. Zo ben ik ook een vriendin kwijtgeraakt, toen we dat achteraf probeerden uit te praten. Dat kwam niet meer goed, want het kwaad was al geschied. Kan ik tegen hen zeggen dat ik dit liever niet wil? Of moet ik dit maar laten gebeuren met alle gevolgen van dien?

Niet achter mijn rug

Beste Niet achter mijn rug,

Het spijt me voor u, maar u kunt geen bezwaar maken tegen de onderlinge omgang van uw vriendinnen. Mensen mogen zelf bepalen wie ze aardig vinden, met wie ze afspreken en met wie ze bevriend willen zijn. Een persoon is geen eigendom van zijn of haar vriend(in) en iedereen is vrij om te kiezen met wie hij/zij omgaat. De meeste mensen hébben ook vrienden/ vriendinnen die elkaar onderling kennen. Een vrienden- of vriendinnenclubje is een veelvoorkomend fenomeen. Het is onmogelijk je een wereld voor te stellen met alleen exclusieve een-op-een-vriendschappen.

Mensen praten nu eenmaal over wederzijdse bekenden. Voor velen is dat een favoriete tijdpassering.

Ik begrijp uw probleem wel. U vindt het vervelend dat uw vriendinnen uw fysieke afwezigheid aangrijpen om over u te roddelen. Die kans bestaat inderdaad, maar dat is doorgaans geen ramp. Mensen praten nu eenmaal over wederzijdse bekenden. Voor velen is dat een favoriete tijdpassering. Stel dat u broers en zusters hebt. Als u met een van hen spreekt, zal het gesprek toch ook wel eens gaan over een broer of zus die niet in de kamer zit of over uw ouders. Het doen en laten van anderen bespreken gebeurt niet zozeer vanuit kwaadaardige intenties, alswel om meningen uit te wisselen. Er zijn veel manieren om begrip te krijgen van de wereld en een daarvan is roddelen. De biografie is niet voor niets een populair genre. Veel van wat er in uw leven gebeurt is daarbij niet vreselijk privé of geheim. Als uw vriendinnen met elkaar bespreken dat u een reisje hebt gemaakt of met griep in bed ligt is dat geen verschrikkelijke schending van uw privacy.

Het wordt pas kwalijk als u iets in vertrouwen aan een vriendin hebt meegedeeld, en zij gaat het daarna rondvertellen. Dan gaat die vriendin over de schreef. U kunt ervoor zorgen dat dit niet gebeurt door geen gevoelige materie te bespreken met vriendinnen van wie u weet dat ze aan loslippigheid lijden. Aan vriendinnen die discreet zijn aangelegd kunt u meer kwijt en u kunt om geheimhouding vragen. U zegt er dan expliciet bij dat deze informatie niet voor anderen is bestemd. Een goede vriendin zal u terwille zijn en uw geheimen bewaren. Wanneer zij desondanks onzorgvuldig omspringt met uw privézaken, hebt u reden om u verraden te voelen. In dat geval zal de vriendschap verkoelen of u zet er helemaal een streep onder. Maar om te beginnen zou er vertrouwen bij u moeten bestaan dat uw vriendinnen geen misbruik zullen maken van uw intimiteiten. Om die reden is het niet verstandig om te protesteren tegen hun onderlinge omgang. Met uw bezwaren laat u immers zien dat u hen niet vertrouwt.

Artikelen in Vrienden en kennissen.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan