Spring naar inhoud


Een instinctieve afkeer

Beste Beatrijs,

Laatst had ik een koffie-afspraak met mijn broer, omdat ik in zijn woonplaats moest zijn. Toen ik in het café aankwam, zat hij daar al met iemand die zijn vriendin bleek te zijn. Ik wist niet eens van haar bestaan en voelde me overvallen door haar onverwachte aanwezigheid. Daarnaast vond ik haar stiekem ook een beetje ordinair vanwege haar accent, kleding en type sieraden. Ze kwam ook best onzeker over. Ik weet dat het mijn zaak niet is, maar het lijkt me vreselijk om ooit met haar op een familiefoto moeten komen te staan, omdat ze zo ontzettend buiten de boot valt. Verder leek het me een lieve meid, maar ik ken haar niet goed genoeg om daar echt wat over te zeggen (en wil dat eigenlijk ook zo houden). Binnenkort zal mijn broer natuurlijk vragen wat ik van haar vond. Hij zal vragen om mijn eerlijke mening. Moet ik die geven met het risico dat ik een wig drijf tussen ons of zal ik die, gezien de snobistische aard ervan, voor me houden?

Eerlijke mening

Beste Eerlijke mening,

Op zichzelf is het niet zo raar dat uw broer een koffieafspraak met u aangreep om zijn vriendin voor te stellen. Een koffieafspraak is informeel, duurt niet zo lang en dient alleen maar om even een indruk te krijgen. Een terloopse ontmoeting is vaak relaxter dan een officiële kennismaking.

De nieuwe vriendin beviel u niet. Zij stond u niet aan vanwege haar accent, haar kleding en haar sieraden. U vond haar een beetje ordinair en onzeker. Vertel dit allemaal maar niet aan uw broer. Hij is verliefd! Haar eerlijk afserveren is echt heel pijnlijk voor hem. Bovendien hebt u haar veel te kort meegemaakt. Uiterlijkheden als kleding en sieraden zijn te oppervlakkig om iemands persoonlijkheid op af te wijzen, en accent is ook geen zaak om iemand op af te rekenen. Vraag maar eens aan mensen met een zachte g uit Brabant of Limburg wat zij ervan vinden dat zij altijd voor dom worden aangezien door mensen uit de Randstad. Onzekerheid in het vooruitzicht van een scherpe ballotage valt haar ook nauwelijks kwalijk te nemen.

Houd uw kritiek voor u en wacht eerst eens af tot u haar beter leert kennen. U hebt geen behoefte aan een nadere kennismaking, maar als de vriendin blijft, komt dat er vanzelf van. Als uw broer vraagt wat u van zijn nieuwe liefde vindt, kunt u zich op de vlakte houden door te zeggen dat zij u heel aardig lijkt, maar dat u er verder nog weinig over kunt zeggen. Vertrouw ook een beetje op het onderscheidingsvermogen van uw broer. Als hij zo dol op haar is, moet zij toch kwaliteiten bezitten die de moeite waard zijn.

Artikelen in Broers en zussen, Liefde en relaties.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan