Spring naar inhoud


Cadeau voor promotie

Beste Beatrijs,

Wij hebben een goede relatie met onze buren, we maken buiten praatjes met elkaar, we passen zo nu en dan op hun (kleine) kinderen, maar we komen niet officieel bij elkaar op bezoek. Nu promoveert de buurvrouw binnenkort en wij hebben een uitnodiging ontvangen. Na de promotie is er aansluitend een receptie en mijn vraag is nu: wat geef je in zo’n geval? Ik heb het gevoel dat er een relatie moet bestaan tussen de gebeurtenis en het cadeautje.

Wat is een passend cadeau?

Beste Wat is,

Cadeaus meenemen naar een promotie is geen verplichting. Als de jonge doctor een apart feest of diner organiseert, dan nemen de gasten vaak wel een cadeautje mee, of er wordt met een groep van vrienden afgesproken om iets gemeenschappelijks te geven. Bij de receptie die onmiddellijk volgt op de plechtigheid is dat niet gebruikelijk. Vaak zijn daar allerlei zakelijke, wetenschappelijke of oppervlakkige relaties aanwezig, die het interessant vinden om het spektakel bij te wonen, en van wie geen materiële tegenprestatie wordt verwacht. Tenslotte is een promotie – de openbare verdediging van een proefschrift – bedoeld om de wetenschap vrijelijk te laten stromen.

U wordt zeker niet scheef aangekeken wanneer u het bij hartelijke felicitaties laat. Wat ik u in ieder geval afraad is om bloemen of flessen drank mee te nemen. Dat zijn op de universiteit onhandige obstakels, die allemaal weer versleept moeten of vergeten kunnen worden. Zie af van een cadeautje. Uw buurvrouw stelt meer prijs op uw onverdeelde aandacht tijdens de verdediging van haar proefschrift, dan op de snuisterij waarmee u uw aanwezigheid ‘betaalt’.

Artikelen in Buren, Cadeaus, Festiviteiten.


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Aanstaande dr schrijft

    De mores zal verschillen per universiteit maar ik weet niet beter dan dat het wel zeer gebruikelijk is om een attentie mee te nemen naar een promotie. Een fles wijn en bloemen worden zeker wel gewaardeerd. Een boek is ook een gebruikelijk cadeau.

  2. christine schrijft

    Zoals Beatrijs hierboven al zegt: erg onhandig, bloemen en wijn meenemen naar een receptie… Het feestvarken moet dat allemaal maar weer meeslepen. Maar u bent haar buurvrouw! Dan kunt u makkelijk een fraai boeket afgeven.Sommige HTML is toegestaan