Spring naar inhoud


Hengelen naar cadeau

Beste Beatrijs,

Onlangs moest ik (student, 22 jaar) afzeggen voor het verjaardagsfeestje van een vriend vanwege ziekte. Een paar dagen later was hij echt jarig en toen heb ik hem per e-mail gefeliciteerd. Dezelfde dag stuurde hij een e-mail terug, waarin hij voor de felicitatie bedankte. In dezelfde adem vroeg hij of hij mij een onbescheiden vraag mocht stellen, namelijk of ik toevallig een bepaald cadeau had gekocht (een cadeau dat ik al vaker heb gegeven), want als dat het geval was dan hoefde hij er zelf niet meer achteraan te gaan. Hij wilde dat ik dit even liet weten, zodat hij er met zijn aankopen rekening mee kon houden.

Ik vind dit een behoorlijk brutale vraag, die ik zelf nooit zou stellen. Ik overweeg om te antwoorden dat ik nog niets had gekocht en dat hij het bewuste cadeau zelf maar moet kopen. Als ik hem weer zie, dan geef ik waarschijnlijk nog een klein(er) cadeautje. Dit lijkt me toch wel redelijk?

Achterstallig cadeautje

Beste Achterstallig,

Lang geleden waarschuwde men kinderen die zich al te gefixeerd op cadeautjes betoonden met het dreigende rijmpje ‘Kinderen die vragen worden overgeslagen.’ Blijkbaar heeft uw vriend in zijn jeugd niet geleerd dat openlijke hebberigheid een onprettige indruk maakt op de medemens. Men hoort nooit te informeren of een bij het feest afwezige genodigde een bepaald cadeau (of überhaupt een cadeau) heeft gekocht. Bij afwezigheid op festiviteiten vervalt immers formeel de cadeauverplichting. Dat mensen soms toch achteraf iets geven is uit pure aardigheid of omdat ze het al hadden aangeschaft, maar het hoeft helemaal niet. Antwoord uw vriend dat u ziek was, maar dat hij niet moet wanhopen, want dat er volgend jaar weer nieuwe kansen komen op cadeaus. Ga ook niet iets anders kleins voor hem kopen. Nu hij er om gevraagd heeft, lijkt het alsof u iets goed te maken hebt, maar dat is niet zo. Op deze leeftijd zijn er toch wel belangrijker dingen om je druk over te maken dan cadeautjes?

Artikelen in Cadeaus, Verjaardag, Vrienden en kennissen.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan