Spring naar inhoud


Te duur cadeau van vriend

Beste Beatrijs,

Ter gelegenheid van een belangrijk moment in mijn leven gaf mijn vriend mij een prachtig sieraad, als blijvende herinnering aan die dag. Ik geef niet veel om materiële dingen, maar ik vond het toch een heel mooi gebaar en was er erg blij mee. Dat zei ik hem ook. Ik wist dat hij het financieel niet breed heeft en heb hem gevraagd of zo’n groot cadeau wel verstandig was, maar hij zei dat het geen probleem was. Gisteren liet hij zich ontvallen dat hij rood staat op de bank. Het lijkt erop dat hij schuld heeft gemaakt om voor mij dat cadeau te kopen. Met die wetenschap draag ik het sieraad eigenlijk niet meer met plezier. Wat moet ik hiermee aan?

Te duur cadeau

Beste Te duur cadeau,

Het hangt ervan af of u en uw vriend uw financiën gecombineerd hebben. Als u samenwoont en een gemeenschappelijk huishouden voert, hebt u meer overzicht over zijn inkomsten en bestedingspatroon en kunt u makkelijker zeggen dat een bepaald cadeau dat uw vriend u wil geven (of heeft gegeven) te duur is, en daarom geen goed idee. Als u apart woont, heeft ieder zijn eigen portemonnee en is het geld dat uw vriend aan u wil besteden zijn eigen beslissing en zijn eigen verantwoordelijkheid.

Nu blijkt uw vriend rood te staan op de bank. Dat hoeft helemaal niet te komen door het cadeau dat hij voor u gekocht heeft. Het kan ook best een gevolg zijn van andere, onverstandiger, uitgaven. Normaal gesproken zorgen mensen voor een spaarpotje als reserve, waaruit ze af en toe een grotere uitgave (zoals een nieuwe wasmachine of een duur sieraad voor hun geliefde) kunnen bekostigen. Dat uw vriend op dit moment onder jan staat is in ieder geval geen reden voor u om het sieraad niet te dragen.

Vraag eerst eens aan uw vriend hoe het komt dat hij rood staat. Misschien staat hij wel altijd rood. Er zijn veel mensen die zo’n beetje op de pof leven en hun inkomen meteen uitgeven, zodra het binnenkomt. Als hij zegt dat zijn geldgebrek komt door de aanschaf van het sieraad, kunt u aanbieden om het terug te brengen, omdat u niet wil dat hij kromligt voor een cadeau voor u. Als hij zegt dat het door iets anders komt (casinobezoek, dure apparatuur gekocht, te vaak uit eten, te dure kleding of wat dan ook), hoeft u niet voor te stellen om het sieraad weer van de hand te doen, maar dan hebt u wel beter zicht op hoe uw vriend met geld omgaat.

Artikelen in Cadeaus, Liefde en relaties.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan