Spring naar inhoud


Een duur cadeau voor oma?

Beste Beatrijs,

Binnenkort viert onze familie de 90-jarige verjaardag van mijn grootmoeder, de moeder van mijn vader. Aangezien zij waarschijnlijk niet lang meer te leven heeft, wordt het een groot feest. De viering vindt plaats in de tuin van mijn tante. De kleinkinderen kregen een nogal dwingende mail van mijn vader om een groot geschenk voor te bereiden met het bericht erbij dat zijn eigen cadeau de kosten van het feest zijn. Mijn broer vindt dat zijn aanwezigheid volstaat qua cadeau. Onze vader werd daar boos om. Na enig informeren begreep ik dat andere familie hooguit bloemen meeneemt. Moeten wij als kleinkinderen een groot cadeau aanschaffen? Of is het voldoende om de reis te betalen en aanwezig te zijn?

Oma wordt negentig

Beste Oma wordt negentig,

Nee, de kleinkinderen hoeven geen geld bij elkaar te leggen voor de aanschaf van een cadeau. Uw grootmoeder zit op haar negentigste verjaardag echt niet te wachten op een of ander prijzig hebbeding. Wat uw vader bedoelde te zeggen, vermoed ik, is dat het aardig zou zijn als de kleinkinderen moeite doen om ‘iets leuks te doen’ voor hun oma op het feest. Bijvoorbeeld een liedje zingen op een bestaande melodie met een zelfgemaakte tekst die slaat op uw oma. Of een grappige sketch in elkaar zetten. Of een kort toespraakje van een paar kleinkinderen met anekdotes en herinneringen aan het verleden. Een liedje zingen is waarschijnlijk het makkelijkste met als pluspunt dat de hele familie kan meezingen met het refrein. Dat vereist enige voorbereiding, maar het is ongeveer het laatste wat de kleinkinderen kunnen doen voor hun oma (ze zal dankbaar en ontroerd zijn) en zo’n optreden tussen de schuifdeuren of naast de rododendrons draagt zeker bij tot de feestvreugde. Als uw vader dit niet heeft bedoeld, dan bedoel ik het! Steek de koppen bij elkaar als kleinkinderen en verzin iets leuks en persoonlijks voor uw oma. Een materieel cadeau kunt u laten zitten.

Artikelen in Cadeaus, Grootouders en kleinkinderen, Verjaardag.


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Sylvia schrijft

    Ik ben het helemaal met Beatrijs eens. Een 90-jarige heeft alles al en zit niet op dure cadeaus te wachten. Toevallig heeft onze familie 3 weken geleden de 90ste verjaardag van onze moeder gevierd met kinderen en en kleinkinderen. Iedereen gaf (o)ma 1 kunstbloem of zelfgemaakte bloem met daaraan een kaartje met een leuk idee voor een uitstapje. Dat varieerde van een bezoekje aan de nieuwe woning van 1 van de kleinkinderen met ophalen en terugbrengen,ergens een kopje koffie drinken, een dagje naar een museum, een boottochtje, etc.. Dus uitstapjes met persoonlijke aandacht van het (klein)kind. En natuurlijk kreeg ze wat echte bloemen, maar niet teveel, want het verzorgen van al die boeketten vergt best veel inspanning voor een 90-jarige. Een bloemenbon is dan soms beter op de plaats heel veel bloemen, De jarige was er erg blij mee.Sommige HTML is toegestaan