Spring naar inhoud


Babyhokjes

Beste Beatrijs,

Een week of zes geleden sprak ik met een jonge buurvrouw uit de straat die onlangs haar tweede kind had gekregen. Ik feliciteerde haar en we kwamen aan de praat. Zij vertelde dat haar eerste kind veel buiten had gestaan in een babyhokje, dat bij het familiebezit hoort. Een babyhokje wordt gebruikt in het noorden van ons land; het is een soort konijnenhok, met glas en gaas, zodat de baby veilig in de frisse buitenlucht kan liggen, zonder dat er dieren bij kunnen komen. Dat hokje miste zij nu node, omdat er onenigheid in haar familie is. In winkels zijn ze niet verkrijgbaar.

Toevallig kom ik ook uit het hoge noorden en heb ervaring met dit gebruik. In mijn familie bevinden zich twee babyhokjes, een bij mijn broer en een bij mijn zuster. Ik bood mijn buurvrouw aan om er eentje voor haar te regelen. Binnen onze familie was weliswaar een baby op komst (bij een zoon van mijn broer), maar ik kon voor mijn buurvrouw misschien het andere exemplaar lenen. Dat leek mijn buurvrouw wel wat, en mijn zuster stond het ruimhartig af. Het buurgezin heeft dat hokje sinds een paar weken naar genoegen in gebruik.

Nu ben ik vandaag op kraambezoek geweest bij de zoon van mijn broer. Hij vertelde dat zij het andere babyhokje niet konden lenen van zijn vader. Die wil het zelf houden, omdat zijn pasgeboren kleinzoon regelmatig bij hen zal verblijven.

Wat moet ik nu doen? Mijn neef staat natuurlijk dichterbij dan mijn buurvrouw. Kan ik het geleende met goed fatsoen terugvragen of niet?

Makelaar in babyhokjes

Beste Makelaar,

Stel u bezit een kinderstepje. Soms komt er een neefje op bezoek, die daar dan mee gaat steppen. U heeft ook een buurmeisje. Nu heeft het buurmeisje een vriendinnetje op bezoek (met step) en zij vraagt of zij die woensdagmiddag uw stepje mag lenen, want dan kunnen ze leuk samen steppen. Onverwacht komt uw familie, met neefje, langs. “Mag ik het stepje?” vraagt de kleine. Gaat u nu het buurmeisje opsporen en het stepje terugvragen omdat uw neefje er om vraagt? Ik denk het niet. De afspraak is naar eer en geweten en zonder voorbehoud gemaakt. U heeft niet tegen uw buurmeisje gezegd: “Maar als mijn familie langs komt, moet je het teruggeven, hoor.”

Zo ligt het eigenlijk ook met het babyhokje. U heeft dit uitgeleend voor zolang uw buurvrouw het nodig heeft. Het is niet erg aardig om het geleende ineens terug te vragen, omdat er een belangrijker persoon opduikt. Of dit nu een familielid of andere kennis is, doet niet ter zake. Op afspraken terugkomen kan alleen wanneer van tevoren duidelijk is dat er iets tussen kan komen.

Uw neef heeft nu geen baby-buitenverblijf, omdat zijn vader het wil gebruiken voor bezoek van zijn kleinkind. Mij lijkt dat het huis waar de baby de meeste tijd doorbrengt, het meeste recht heeft op het familie-babyhokje. Maar dat is iets wat uw neef en zijn vader maar onderling moeten regelen. Er blijft hoe dan ook een extra babyhokje nodig, maar het moet toch niet zo moeilijk zijn om daar aan te komen? Uw familie kan een advertentie zetten in een regionale krant. Er staan er vast honderden ongebruikt in allerlei noordelijke achtertuinen.

Artikelen in Buren, Familie, Zwangerschap en baby's.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.



Sommige HTML is toegestaan