Spring naar inhoud


Kinderen bedanken niet

Beste Beatrijs,

Al jaren worden mijn man en ik uitgenodigd op de verjaardagen van neefje/nichtjes, de kinderen van mijn mans zuster. Wij gaan daar met plezier naar toe, het zijn leuke kinderen, maar bedanken voor een cadeautje is er nooit bij. Meer dan een gemompeld ‘O, leuk’ kregen we nooit te horen. Nu de kinderen groot zijn (de oudste is 21) en liever geld ontvangen, worden de bedragen groter. Het stoort ons nu nog meer dat er nooit iemand bedankt. Soms lukt het ons niet naar de verjaardagen te gaan en dan sturen we een envelop met geld. Ook daar horen we nooit iets op. We willen graag weten of de envelop met inhoud is aangekomen, dat lijkt me redelijk. Mijn man zegt dat we moeten ophouden met die cadeaus, maar dat vind ik weer zo rigoureus. Wat te doen?

Bodemloze put

Beste Bodemloze put,

Voor cadeautjes moet worden bedankt. Dat is een ijzeren regel. Ouders kunnen niet vroeg genoeg beginnen met het installeren van deze omgangsvorm. Als kinderen vanaf hun tweede jaar stelselmatig door hun ouders worden gesouffleerd (‘zeg eens: “dankjewel”!), dan is de gewoonte omstreeks hun zevende meestal wel geautomatiseerd. Kan het niet mondeling, dan moet het schriftelijk door middel van een bedankkaartje of -mailtje.

Jarenlang hebt u zich de gebrekkige omgangsvormen van deze kinderen laten aanleunen. Zij bedankten u noch in persoon, noch op schrift. U had veel eerder de ouders erop moeten attenderen dat hun kinderen tekort schieten in elementaire beleefdheid: ‘Vond Christophe zijn klappertjespistool niet leuk?’ ‘Jawel hoor, hoezo?’ ‘Nou, hij zei niet eens: dank je wel!’ Nu is het rijkelijk laat om er nog een punt van te maken. Uw man heeft gelijk. Maak een eind aan uw gulle gaven. Als de kinderen of hun ouders informeren waarom de geldstroom is opgedroogd, kunt u zeggen dat u dacht dat er geen prijs op werd gesteld omdat u nooit een reactie kreeg.

Artikelen in Cadeaus, Kinderopvoeding.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan