Spring naar inhoud


Gratis kunst

Beste Beatrijs,

Na het volgen van een kunstopleiding probeer ik (man, 28 jaar) als graficus en beeldend kunstenaar rond te komen. Dat is niet makkelijk, want ik heb niet altijd voldoende opdrachtgevers. Ik begrijp dat ik me moet waarmaken en daar zit ik ook niet mee. Wat ik lastiger vind zijn raar genoeg mijn bewonderaars. In mijn omgeving complimenteren mensen mij vaak met mijn werk en vragen dan of ze iets tegen kostprijs mogen hebben. Laatst nog vroeg de zus van mijn vriendin of ze voor haar verjaardag een afdruk kon krijgen van een vroegere ets. Ik reageerde in eerste instantie vereerd en mompelde dat dat wel kon, maar eigenlijk is mijn werk gewoon handelswaar en wil ik het niet voor spotprijzen of gratis wegggeven. Hoe kan ik mensen dat duidelijk maken zonder dat ik hen beledig?

Gratis kunst

Beste Gratis kunst,

Laat niet over u heen lopen – dat moet u zichzelf goed inprenten. In het geval van uw schoonzuster moet u uw vriendin het vuile werk laten opknappen. U hebt een halfhartige toezegging gedaan en daar moet u op terugkomen via uw vriendin. Laat uw vriendin haar zus opbellen en zeggen: ‘Sorry, je hebt om een etsafdruk gevraagd, maar dat is een te kostbaar cadeau. Mijn vriend vraagt normaal gesproken xxx euro voor een dergelijk kunstwerk. Hij probeert te leven van zijn werk en ik wil hem daarbij steunen. We hebben er nog eens over gesproken en besloten dat hij geen uitzonderingen meer maakt en geen werk meer gratis weggeeft.’ Een zus kan dat makkelijker tegen haar zus zeggen dan u als zwager.
Tegen alle anderen die u aanklampen en vragen of ze iets tegen materiaalkosten kunnen krijgen zegt u in het vervolg: ‘Sorry, maar daar doe ik niet aan. Ik probeer te leven van mijn kunst en dat is moeilijk genoeg. Als ik me niet een beetje zakelijk opstel, dan bereik ik nooit wat. Ik wil je met alle plezier iets verkopen, maar ik ga niet mezelf het brood uit de mond stoten.’ Duidelijkheid boven alles! Mensen zullen uw werk des te meer waarderen, als u het niet gratis weggeeft.

Artikelen in Cadeaus, Werk.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan