Spring naar inhoud


Vriend mag bijna nooit blijven slapen

Beste Beatrijs,

Ik ben een studente van 19 jaar, en ik studeer in de stad waar ook mijn ouders wonen. Omdat ik weinig budget heb, woon ik nog thuis. Mijn vriend, met wie ik sinds een jaar een relatie heb, studeert in dezelfde stad en woont ook bij zijn ouders, ongeveer twee uur reizen hiervandaan. Nu zijn mijn ouders bang dat hij ons huis als een soort hotel gaat gebruiken. Ze hebben daarom de regel ingesteld dat hij maximaal eenmaal per maand mag blijven slapen (en alleen in een weekend), en ook maximaal een keer per maand mag blijven eten. Ze weigeren eerst even aan te kijken hoe het zonder deze regel zou gaan. Ik voel me hier zeker ook tegenover mijn vriend erg vervelend over, temeer omdat ik bij hem thuis altijd met open armen ben ontvangen. Hoe kan ik hier het beste mee omgaan?

Logeerrestricties

Beste Logeerrestricties,

Waarschijnlijk hebben uw ouders er bezwaar tegen dat jullie relatie onder hun dak wordt uitgeleefd. Er zijn wel meer ouders die er moeite mee hebben als hun thuiswonende kinderen steeds vriendjes/ vriendinnetjes laten overnachten, omdat ze geen zin hebben om op elk uur van de dag of nacht een niet-gezinslid in huis tegen het lijf te lopen. Dat tast hun privacy aan.

Vraag uw ouders hoe het zit en waarom ze uw vriend zo veel mogelijk buiten de deur willen houden. Is het privacy? Is het geld? Vinden ze u te jong? Vervolgens kunt u hun bezwaren ontmantelen en een hogere overnachtingsfrequentie bepleiten. Onderhandelen over vrijheden behoort toch tot het standaardrepertoire van tieners?

Al met al is het natuurlijk verreweg het simpelste als uw vriend of uzelf of allebei enige haast maken met het zoeken van een kamer – niet om samen te wonen (dat vooral niet!) maar om een zelfstandig studentenleven te leiden. Dat is duurder dan thuis te blijven rondhangen, maar de vrijheid om zonder ouderlijke bemoeienis te kunnen ontvangen wie je wil is heel wat waard. Dan maar een hogere studielening, zou ik zeggen.

Artikelen in Liefde en relaties, Ouders en volwassen kinderen.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan