Spring naar inhoud


Gratis orgel spelen

Beste Beatrijs,

Van beroep ben ik organist. Een vetpot kun je het niet noemen, maar ik schep wel veel genoegen in mijn werk. Met enige regelmaat krijg ik te maken met situaties als de volgende: van een trouwlustig neefje krijg ik het verzoek om tijdens zijn trouwdienst in de kerk het orgel te bespelen. Uiteraard zeg ik dan mijn medewerking toe en breng op de betreffende datum een speciaal ingestudeerd feestelijk stuk orgelmuziek ten gehore, waar alle aanwezigen van genieten. Na afloop reageert het jonge bruidspaar met: ‘Oom Piet, u hebt prachtig gespeeld, hartelijk dank voor uw medewerking aan onze trouwdienst’ en daar blijft het verder bij. Niet eens een bloemetje of flesje wijn als blijk van waardering. Soms word ik ook gebeld door vrienden van vrienden die menen dat zij mij geen groter plezier kunnen doen dan door te vragen of ik hun bruiloft of soms de begrafenis van een van hun dierbaren muzikaal wil begeleiden. Vaak wil ik dat wel doen, en ook nog gratis, maar het ergert me dat iedereen het vanzelfsprekend vindt dat ik om niet speel.

Voor niets gaat de zon op

Beste Voor niets gaat de zon,

Dit is een bekend probleem voor mensen die een bovengemiddelde liefde koesteren voor hun vak. Meestal gaat het om beroepen in de professionele of creatieve sfeer. Je bent bijvoorbeeld zangeres en met een aantal andere mensen te gast bij een of ander etentje en dan vraagt de gastvrouw ineens: ‘Toe, wil je niet even wat zingen voor ons allemaal?’

Mensen denken dat iemand die sterker dan de gemiddelde werker samenvalt met zijn beroep per definitie voor z’n eigen plezier werkt en te allen tijde staat te popelen om z’n kunstje te vertonen. Om het even te chargeren: aan een bevriende vuilnisman zal nooit gevraagd worden om na bezoek de vuilniszakken mee te nemen, maar men aarzelt niet op feestjes een advocaat aan te schieten en om persoonlijk advies te vragen voor een juridische kwestie. Of men klampt een vagelijk bekende arts aan op een receptie en begint over zijn kwaaltjes. De beste manier om zich hiertegen te weer te stellen is door vraagsteller vriendelijk te verwijzen naar secretaresse, boekingsbureau of spreekuur om een officiële afspraak te maken. Een serieuze vraag verdient immers een serieuze behandeling en geen hapsnap reactie. Maar zodra er geld moet worden betaald, is de nood vaak al een stuk minder dringend. Duidelijkheid scheppen over de tarieven is voor u dan ook het enige wat erop zit. Voor een dierbare wilt u misschien wel gratis optreden. Zeg tegen alle anderen die van uw diensten gebruik willen maken: ‘Ik ben een professioneel organist en als u mij wil inhuren, kost dat zo en zoveel euro per uur.’

Artikelen in Bruiloft, Familie, Vrienden en kennissen, Zakelijke relaties.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan