Spring naar inhoud


Vieze wc’s op het werk

Beste Beatrijs,

Graag zou ik willen weten wat er te doen is tegen vieze toiletten op het werk. Als vrouw zie ik alleen de damestoiletten, maar het zal bij de heren niet veel beter zijn. ’s Ochtends vroeg zijn de wc’s nog blinkend schoon. Maar aan het einde van de dag zijn ze vaak zo smerig dat ik er geen gebruik meer van wil maken. Hoe kan ik mijn collega’s zo ver krijgen dat ze de wc na gebruik schoon achterlaten, zoals hun moeder hun ongetwijfeld heeft geleerd?

Durf niet naar wc

Beste Durf niet naar,

Bedenk dat zolang de mensheid blijft bestaan het probleem van smerige wc’s in openbare gelegenheden of op het werk zich zal blijven voordoen. Als u het er desondanks niet bij wil laten zitten, kunt u proberen het punt ‘vieze wc’s’ op de agenda van het werkoverleg of de afdelingsvergadering te krijgen. Erover vergaderen leidt allicht tot goede voornemens in de trant van: zo kan het niet langer. U kunt ook op eigen initiatief een briefje in de toiletruimte ophangen met de tekst: ‘Graag het toilet na gebruik schoon achterlaten. Dank u!’ Minder conventioneel is de volgende oplossing: uit sociaal-psychologisch onderzoek blijkt dat mensen zich beter aan de regels houden, wanneer er vanaf de muur een paar ogen op hen neerkijkt. Denk aan het alziend oog van God dat vroeger wel eens in een driehoek werd afgebeeld en dat kinderen angst inboezemde. Stel dat in een werksituatie bij de koffieautomaat een bak met tussendoortjes (snacks, koeken, bananen) ligt, waar mensen tegen betaling van 50 eurocent iets uit kunnen pakken. Normaal gesproken neemt dertig procent van het personeel een snack zonder te betalen. Niet omdat ze bewust willen stelen, maar omdat ze hun portemonnee niet bij de hand hebben en zich voornemen de 50 cent later in het busje te doen. Vervolgens vergeet men dat. Wordt er een foto van een menselijk ogenpaar opgehangen boven de snacks, dan zakt het aantal wanbetalers aanzienlijk – tot onder de tien procent. Kennelijk helpt de aanwezigheid van ogen om mensen op het rechte pad te houden. U zou kunnen overwegen een of twee ogenparen (geen gezichten, alleen de ogen!) uit een tijdschrift te knippen en die in de wc’s op de muur te plakken. Wie weet helpt het. Al zal het effect geen stand houden, vrees ik. Zo gaat het vaak met ingrepen. Ze zijn een tijdje effectief, vervolgens slijt het en vallen mensen terug in het oude patroon van onachtzaamheid.

Artikelen in Collega's.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Lousaa schrijft

  Vreselijk vind ik ze, die briefjes met ‘doortrekken a.u.b.’ of ‘denkt niet na het laatste vel, wie na mij komt…’ Bij mij op het werk hangen ze en ik moet zeggen: ik waan mij op een kleuterschool. Ik weet niet wie ze heeft opgehangen, want ze zijn uiteraard anoniem. Maar ik heb een vermoeden en ik ben de ‘dader’ er niet leuker op gaan vinden. Dat aanmatigende toontje van mensen die zich voordoen alsof zij zelf bloemetjes poepen en geen viezigheid achterlaten. Bah! Het is vast goed bedoeld, maar het komt erg betweterig over. Ik had liever dat de betreffende collega het open speelde en het eens aankaartte op een moment van huishoudelijke mededelingen/rondvragen. Dan kan eerst de vraag gesteld worden of anderen het met het probleem eens zijn. Als het meezit, wordt het vervolgens een gezamenlijk probleem en niet de individuele oorlog van een eenling tegen een groep ‘minderen’.

 2. Ed schrijft

  Het is herkenbaar, echter wat zit er achter het gedrag van de mensen?

  Tijdens mijn reis door Australië heb je heel veel openbare toiletten, die schoon zijn! Het zit in de mens, de cultuur, de omgeving.

  De teksten die ze gebruiken daar is: “Rij veilig, jij bent het waard” o.a.
  Hier in Nederland is het: dat mag niet!

  Er zijn mensen die zich er aan storen, er zijn ook mensen die het helemaal niet bewust zijn als ze remsporen achter laten… in hun hoofd zijn ze al bezig met bv de volgende afspraak.

  A.s. maandag wil ik de tekst ophangen: Collega’s bedankt voor het schoon achterlaten van het toilet. Ik ben benieuwd naar het resultaat, en als er eens een papiertje op de grond ligt of er zijn remsporen achter gebleven, geef dan het goede voorbeeld en ruim het papiertje op en haal de borstel door de pot… moet je eens kijken wat dat met jou doet!

  Succes!

  Gr.
  EdSommige HTML is toegestaan