Spring naar inhoud


Jarig op het werk

Beste Beatrijs,

Op mijn werk bestaat een jarenlange traditie: trakteren met je verjaardag en een cadeautje krijgen via een lief-en-leed-pot, waar iedereen aan bijdraagt. Sommige collega’s willen deze traditie afschaffen. Ze vinden het teveel gedoe om iets te bedenken en aan te schaffen. Er is een enquête gehouden en een kleine meerderheid deelt hun mening. Dus: traditie exit.

Ik vind de nieuwe situatie armoedig: wel verwachten dat er getrakteerd wordt (want dat gaat gewoon door, daar is iedereen het kennelijk over eens), maar niet de moeite willen nemen om de jarige even in het zonnetje te zetten. Wat vindt u ervan?

Jarig op het werk

Beste Jarig op het werk,

Verjaardagen zijn niet belangrijk genoeg om collectief op het werk te worden gevierd. Dat is meer iets voor in de huiselijke kring met vrienden en familie. Er is een aloude Nederlandse traditie van trakteren op je werk. Dat kan nog net, hoewel steeds meer mensen helemaal niet op taart zitten te wachten, omdat ze met veel moeite proberen hun calorie-inname te beperken. Idealiter wordt deze traditie in vrijheid gepraktiseerd. Dat wil zeggen: mensen die willen trakteren kunnen dat doen (collega’s laten zich de traktatie smaken en feliciteren de jarige van harte, maar wie geen taart wil is geen spelbreker) en mensen die hun verjaardag ongemerkt voorbij willen laten gaan, mogen dat ook doen zonder dat ze door collega’s onder druk worden gezet om met taart of kroketten voor de dag te komen.

Collectieve cadeautjes voor verjaardagen zijn overbodig en doen een permanente aanslag op ieders denkkracht voor wat er nu weer moet worden aangeschaft. Op een afdeling met twintig mensen is het al gauw eens per twee of drie weken raak. Voor iets wat zo vaak voorkomt en zo onbelangrijk is als een verjaardag zouden collega’s niet voortdurend in actie hoeven te schieten. Daar komt bij dat voor het in stand houden van een lief-en-leed-pot laag ingeschaalde collega’s een groter deel van hun salaris moeten afstaan dan collega’s in een hogere salarisschaal. Dubieuze geldklopperij die beter kan worden afgeschaft.

Artikelen in Collega's, Verjaardag.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan