Spring naar inhoud


Alleen biologisch vlees

Beste Beatrijs,

Sinds kort eet ik alleen nog maar biologisch vlees (of helemaal geen vlees). Ik doe dit omdat ik ethische bezwaren heb tegen de bio-industrie. Mijn ouders zeggen dat als ik ergens te gast ben, ik niet mag/kan verwachten dat andere mensen hier rekening mee houden. Ik vind dit erg schokkend! Een moslim zet men toch ook geen varkensvlees voor? Afgezien daarvan vind ik het industriële vlees gewoon ook niet meer lekker. Mijn kennis over hoe het is geproduceerd beneemt mij de eetlust. Mijn schoonouders vinden deze ontwikkeling lachwekkend, aanstellerij en dergelijke. Dus ik heb met hen afgesproken om zelf biologisch vlees mee te nemen als dit praktisch is. Zaken als lasagna moet ik dan maar gewoon mee eten (vinden zij). Ik ben benieuwd naar de etiquette over biologisch vlees. Moet de gastheer/vrouw hier rekening mee houden? Ik heb mijn beste vrienden per mail op de hoogte gesteld en hierin ook uitgebreid uitgelegd waarom ik deze keuze heb gemaakt. Als ik bij hen op bezoek ga zal ik natuurlijk nog het één en ander persoonlijk toelichten en om hun begrip vragen. Of mag ik zoiets niet van mensen verwachten?

Alleen biologisch vlees

Beste Alleen biologisch,

De vuistregel voor het meedelen van dieetwensen is dat je wel mag aangeven wat je niet eet, maar niet wat je wel eet. Bij vrienden plaatst men geen bestellingen als in een restaurant. Een aangename gast doet niet moeilijk en vindt alles in orde wat iemand in zijn gastvrijheid voor hem heeft klaargemaakt. Voor medische en religieuze restricties is altijd plaats en vegetarisme hoort daar ook bij, maar een aankondiging van tevoren ‘ik eet alleen vlees van ethisch verantwoorde herkomst’ is wel heel erg dwingend.

Verder is het toch echt een beetje belachelijk om je eigen onbezoedelde schnitzel mee te nemen en in de pan te leggen naast andere schnitzels van lager allooi. Dat doorbreekt het hele idee van een gezamenlijke maaltijd. Als u uw eigen eten moet meenemen naar uw schoonouders, kunt u beter thuis eten. Ga ook geen navraag doen, als u ergens op een feestje te gast bent, of die kippepootjes wel van gelukkige kippen afkomstig zijn. Alsof u het verschil zou kunnen proeven (dat kunt u niet). U legt minder beslag op mensen,wanneer u zich gedraagt als vegetariër dan wanneer u hen dwingt zich om uwentwille te verdiepen in de finesses van moreel acceptabel vlees. Vallen garnalen eronder wegens gebrek aan bewustzijn? Mag zalm op het menu of moet het dan per se niet-gekweekte zalm zijn? Is rundvlees uit Argentinië goed of heeft dat misschien teveel kilometers afgelegd? Hoe zit het nou eigenlijk echt met de kwaliteit van leven van scharrelkippen? Over al deze vragen kunnen eindeloze discussies worden gevoerd en het is niet prettig als een gastvrouw dit eerst met u moet doornemen, voordat ze kan overgaan tot aanschaf van de maaltijdingrediënten.

Afgezien van morele discussies is een belangrijke reden om uw dieetwensen niet aan anderen op te leggen dat u zo de mensen die u uitnodigen op kosten jaagt. Biologisch vlees is drie keer zo duur als gewoon vlees. Als u de gastheer/vrouw waarschuwt dat u alleen biologisch vlees eet, is dat net zoiets als van tevoren zeggen dat u geen wijn drinkt van minder dan tien euro per fles. Eet dan maar gewoon geen vlees. Dat is bescheidener tegenover degene die de maaltijd bereidt. Voor u zal dat geen probleem zijn, want u eet toch al vaak genoeg vegetarisch, en de dieren zijn er helemaal bij gebaat, want zo legt er geen een het loodje.

Artikelen in Eten en drinken, Schoonfamilie, Visite.

Gelabeld met .


4 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Johannes schrijft

  Ik begrijp dit probleem precies, omdat ik met hetzelfde zit. Omdat het voor mensen niet te volgen is zeg ik meestal maar gewoon dat ik vegetarisch eet. Uw dieet is dan biologisch/vegetarisch. Goed advies van Beatrijs dus!

 2. Floor Mizee schrijft

  Alhoewel ik het bijna altijd eens ben met Beatrijs en zelfs een ernstige Beatrijsverslaving heb opgelopen, heb ik nu toch wel wat kanttekeningen. Beatrijs stelt bijv. de herkomst van biologisch vlees ter discussie. Dat is hier niet aan de orde. Je kunt alles wel ter discussie stellen. Het gaat om bezwaren tegen de bio-industrie waarbij er vanuit gegaan wordt dat ‘biologisch vlees’ in orde is als de slager dat zegt. Of dat zo is, is een andere discussie.
  Ik denk dat je heel goed kunt zeggen dat je graag vegetarisch eet of vis eet. Je kunt er verontschuldigend aan toevoegen dat je vlees wel wil eten, maar alleen als het biologisch (of scharrel) is. Sommige gastvrouwen of gastheren maak je het er makkelijker mee.
  Het probleem van kosten is niet vergelijkbaar met dure wijn. Je eet geen biologisch vlees omdat het duur is of omdat je jezelf alleen het beste gunt, maar uit protest tegen marteling. Wel is het verstandig om de vegetarisch -en visoptie op nummer 1 te zetten. Dat is wat goedkoper. Zelf je vlees meenemen is inderdaad niet elegant en valt niet te prefereren. Toch heb ik het zo wel een keer opgelost toen iemand mij onverwacht uitnodigde voor een barbecue. ‘Ach, doe jij de groente en de vis? Neem ik biologisch vlees mee. Doe ik ook wat. ‘ Maar ja… dat doe je met goede vrienden.

 3. Verschil proeven schrijft

  Ik wil even reageren op dat je het verschil tussen kippenpootjes van een gelukkige kip of één vanuit de bio-industrie niet zou kunnen. Ik heb ook een tijdje biologisch vlees gegeten (inmiddels vegetariër) en ik kan zeggen dat biologische kip veel malser is dan één uit de bio-industrie. Ik hoefde mijn mes bij een filet bijvoorbeeld amper te gebruiken, ’t leek alsof mijn mes er doorheen viel. Ik vind dit dus een slecht antwoord.

 4. Geen bio-industrie schrijft

  Mijn vriend en ik eten sinds een jaar bijna geen vlees meer. Wanneer wij wel vlees eten is dat vlees van biologisch oorsprong. We zijn daar heel streng in. Dierenwelzijn is voor ons belangrijk. Wij willen niet meewerken aan onnodig dierenleed en wij willen dat dieren een zo goed mogelijk leven hebben tot aan de slacht. En ja, wij gaan er van uit dat de biologische keurmerken garant staan voor een betere kwaliteit van leven. De voorwaarden om deze keurmerken te mogen voeren zijn uitgebreid beschreven en er wordt gecontroleerd of aan deze voorwaarden wordt voldaan. Het in twijfel trekken van de naleving van deze voorwaarden is wat ons betreft een zwak argument.
  Aan vienden hebben wij gevraagd om het vlees voor ons weg te laten of een vegetarische maaltijd te bereiden wanneer wij komen eten. Omdat mensen toch naar onze motivatie vragen, komt vaak aan de orde dat we thuis of in een restaurant wel eens biologisch vlees eten. Mensen halen dan vaak opgelucht adem en geven aan dan gewoon vlees voor ons te kopen van biologische afkomst. Wij geven aan dat dit niet de bedoeling is en dat we dat liever niet willen. Hoewel we het op zich prettig vinden dat mensen stilstaan bij het verschil in oorsprong van vlees, voelt het toch verkeerd wanneer we mensen verplichten biologisch vlees te kopen. Maar ook omdat je het verschil inderdaad niet kan proeven en we ons dan toch ongemakkelijk voelen als anderen tijdens de maaltijd heel bewust aan hun biefstuk knabbelen. Daarbij ontstaan er allerlei grens-problemen waarbij wij ons zeer onprettig voelen, zoals de bouillonblokjes en de juspoeder, waarbij niet stilgestaan wordt dat het ook om bioindustrie-vlees gaat. Tot nu toe hebben we deze grensgevallen stilzwijgend en met moeite opgegeten, maar het voelt belachelijk dat we op deze momenten uit respect voor de gastheer/vrouw ineens weer bio-industrie eten.
  Ik denk dat de enige optie is accepteren dat je af en toe bij vrienden een foutje eet (onder het mom beter inconsequent goed, dan consequent fout). Of de andere optie: toch maar weer verzoeken om een volledige vegetarische maaltijd.
  Wij gaan denk ik voor de laatste variant, maar het blijft jammer dat je het enthousiasme van de gastheer/vrouw om aan je wensen te voldoen dan weer afkeurt omdat het niet geheel aan onze dieetwensen voldoet. Het voelt allemaal een beetje verwend.
  Wat zou de beste aanpak zijn??Sommige HTML is toegestaan