Spring naar inhoud


Vraag om biologisch eten

Beste Beatrijs,

Mijn partner en ik eten thuis biologisch (dynamisch). Als we uit eten gaan, eten we ook het liefst voedsel zonder gif. Mag je dit ook vragen aan je vrienden als ze je uitnodigen voor een etentje bij hun thuis? Ik heb dat al een paar keer gevraagd en men vond het geen probleem, maar mijn partner vindt dat ongepast, omdat bio duurder is en je de mensen daarmee op kosten jaagt. Zij vindt wat wordt geserveerd minder belangrijk dan het gezellig samenzijn met vrienden. Zeggen dat je vegetarisch bent of een glutenallergie hebt is volgens haar iets totaal anders dan zeggen dat je een allergie hebt voor gangbaar eten (niet bio). Zij is bang dat vrienden uiteindelijk zullen besluiten ons maar niet meer uit te nodigen, omdat we moeilijk doen over het eten. Wat vindt u? Kunnen we vragen om biologisch eten of moeten we ter wille van de vriendschap onze principes maar af en toe opzij zetten en gewoon gezellig (weliswaar giftig) voedsel eten?

Vragen om biologisch

Beste Vragen om biologisch,

Het is behoorlijk aanmatigend om uw vrienden te vragen om u duur biologisch (-dynamisch) voedsel voor te schotelen. Veel mensen kopen uit zichzelf al biologische, dier- of milieuvriendelijke producten, en degenen die dat niet doen hebben daar hun (mogelijk financiële) redenen voor of het interesseert ze niet. Uw menu-eis is van een andere orde dan vegetarisme of een specifieke allergie, omdat normaal supermarktvoedsel niet giftig is. Geen enkele wetenschapper of arts zal beweren dat producten uit de grootschalige landbouw en veeteelt giftig oftewel schadelijk voor de gezondheid zijn. Daar is simpelweg geen wetenschappelijk bewijs voor. Bovendien ziet de voedsel- en warenwet door middel van controles erop toe dat de volksgezondheid niet in gevaar komt. Persoonlijk ben ik bereid om met allerlei dieetwensen rekening te houden, maar als gasten zouden vragen om biologisch (laat staan biologisch-dynamisch) voedsel, zou ik dat met een glimlach serveren en hen vervolgens nooit meer uitnodigen, omdat ik het krankjorum zou vinden dat men ervan uitgaat dat ik zonder hun waarschuwing een giftige maaltijd op tafel zou zetten.

Artikelen in Eten en drinken, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Nina schrijft

    en als aanvulling op Beatrijs’ uitstekende antwoord: veel kassen werken biologisch, maar mogen het niet als zodanig verkopen omdat je die term alleen mag gebruiken als je op de volle grond teelt. Bovendien heeft onderzoek uitgewezen dat op sommige biologische producten meer ‘gif’ zit dan op producten die die naam niet mogen dragen.

  2. H. Huijnen schrijft

    Tja, verbijsterd is te zacht uitgedrukt!
    De gemiddelde levensduur van de mensen in West-Europa is de laatste eeuw bijna verdubbeld: en dat komt door al dat “gif” in wat er in de winkels ligt? Kom nou! In de controles van de voedsel- en warenwet heb ik weinig vertrouwen omdat die nagenoeg wegbezuinigd is, maar voedselproducenten hebben niks aan dode klanten, dus houden ze ze goed in leven! Inderdaad, zoals mevrouw Ritsema stelt is, terwijl er véél onderzoek naar voedsel is gedaan, nooit vastgesteld dat “gewoon” gekweekte groentes en fruit inferieur zouden zijn aan biologisch. Hooguit vond de consumentenbond ooit (lang geen test meer hierover gezien trouwens) dat de geteste biologische groente aanzienlijk minder vers was (en daardoor geleden had) dan wat ze “conventioneel”hadden ingekocht.Sommige HTML is toegestaan