Spring naar inhoud


Vegetariër vlees laten eten?

Beste Beatrijs,

Mijn man en ik eten al jaren vegetarisch. Mijn moeder is niet bekend met deze keuken en vindt het lastig om voor ons te koken. Daarnaast hanteert zij de regel: ‘Als wij bij jullie eten, krijgen wij logischerwijs geen vlees voorgezet. Omgekeerd moeten jullie je ook aan onze gewoontes aanpassen als jullie bij ons te gast zijn, en dan dus vlees eten.’ Deze redenering vind ik bij een dergelijke principiële keuze niet opgaan. Of zie ik dat verkeerd?

Verplicht carnivoor?

Beste Verplicht,

Vegetarisch eten is hetzelfde als een medisch of een religieus dieet volgen. Gastheer en -vrouw moeten daarvoor buigen. Het is even onbehoorlijk om iemand die allergisch is voor noten noten voor te zetten, als een moslim varkensvlees te serveren, of een vegetariër vlees op te dringen. Zo simpel is het. Er zijn de heerlijkste borrelhapjes waar geen noot aan te pas komt, je kunt heerlijke gerechten koken waar geen varkensvlees in zit, en het is zelfs mogelijk heerlijke maaltijden te koken waar geen vlees in zit. Leg uw moeder dit nogmaals uit. Als ze echt niets zonder vlees kan verzinnen, suggereer haar dan bij de supermarkt voor weinig geld twee vleesvervangende sojalapjes te kopen voor u en uw man, en laat haar ter vervanging van de biefstukjus (die uw ouders natuurlijk over de aardappels gooien) een pot appelmoes op tafel zetten. Ook alweer geregeld. Maar misschien is het bij dergelijke koppigheid makkelijker om voor een bezoek aan uw ouders uit te wijken naar de zondagmiddag, een kopje thee te drinken en voor het eten weer terug naar huis.

Artikelen in Eten en drinken, Ouders en volwassen kinderen, Visite.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Johannes schrijft

    Uw moeder reageert zeker zo omdat zij niet weet wat te koken. Maar het is ook nog zo, dat als je al jaren geen vlees eet, je gewoon ziek wordt als je het wel doet, omdat je darmen dat niet aankunnen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn van een gezamenlijke maaltijd?Sommige HTML is toegestaan