Spring naar inhoud


Veeleisende vegetariër

Beste Beatrijs,

Mijn zusje is sinds jaar en dag vegetariër. Een paar jaar geleden legde zij zichzelf een dieet op met diverse beperkingen: geen suiker maar stevia, bakken in kokosvet, geen e-nummers enzovoort. Af en toe komt ze bij ons eten en dan mailt ze vooraf een lijst met dieetwensen. Die verandert telkens. Laatst kwam ze onverwachts langs tegen lunchtijd. Hoewel we alles uit de kast hebben getrokken wat we hadden, stond het boterhambeleg haar niet aan. Verkeerde pindakaas, niet-biologische eiersalade. Ze vroeg zuchtend of we geen ándere kaas hadden. Later mailde dat ze het heel leuk had gevonden bij ons en sloot adressen van winkels bij met suggesties voor geschikte voedingswaren. Het zijn ingrediënten die ik zelf nooit gebruik, maar bovenal zie ik door haar dwingendheid er enorm tegenop om haar nog eens te vragen voor een avondmaaltijd. Ik wil haar eigenlijk laten weten dat ze van harte welkom is bij ons, maar niet om te komen eten. Kan ik dat maken?

Zus heeft noten op haar zang

Beste Zus heeft noten op haar zang,

De conventie rond dieetwensen is dat mensen wel restricties kunnen doorgeven in de trant van: dit en dat mag ik níet eten, maar geen opdrachten mogen verstrekken over wat er dan wél op tafel moet komen. Het is heel onbeleefd om iemand bij wie je te gast bent gevraagd dwingende suggesties te geven voor bepaalde producten in gespecialiseerde winkels.

Wat u kunt doen, als u uw zus weer eens uitnodigt, is het volgende: vertel haar dat u het gezellig vindt als ze komt eten, maar dat het u te veel moeite is naar winkels te gaan waar u nooit komt om daar artikelen te kopen die u nooit gebruikt. Vraag haar of ze zelf alle ingrediënten wil meebrengen die nodig zijn voor een op haar behoeften afgestemde maaltijd voor twee of drie of vier personen (al naar gelang het aantal mensen dat aan tafel zal zitten) en verzeker haar dat u met genoegen de kosten van deze maaltijd op u zult nemen. U betaalt haar dus terug voor wat ze aangeschaft heeft. Als u niet weet hoe het klaargemaakt moet worden, kan uw zus de leiding van de maaltijd op zich nemen, terwijl u uitvoerende werkzaamheden verricht. Op die manier stelt u zich gastvrij en tegemoetkomend op zonder dat u haar boodschappenlijstje hoeft af te werken.

Artikelen in Broers en zussen, Eten en drinken.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. augje schrijft

    Ik heb dit (terugbetalen) ooit gedaan toen mijn zwager kwam. Hij stelde zelf voor om boodschappen te doen omdat hij zo’n bijzondere producten wil. Hij kwam aanzetten met grote potten bakmiddel. Loeiduur en er was maar een beetje nodig. Wat over was nam hij mee terug, de hele rekening liet hij wel achter. Eens maar nooit weer. Ik vond het zo onredelijk dat wij hem nu ook niet meer uitnodigen voor een maaltijd. Hier speelt ook mee dat hij het als alleenstaande beter kan veroorloven dan wij met een gezin.

  2. Seetje schrijft

    Ik ben veganist. Als er problemen zijn met de bereiding van het eten, neem ik zelf de ingrediënten mee en laat ik geen rekening achter. Ik ben vaak allang al blij als men moeite wil doen iets te maken dat ook voor mij geschikt is.
    Ik denk ook dat de zus in kwestie juist heel lief meedenkt door aan te geven waar je de ingrediënten kunt vinden. Ik vind dat niet dwingend.Sommige HTML is toegestaan