Spring naar inhoud


Meeliftende buren

Beste Beatrijs,

We hebben een stel prima buren. Enkele jaren geleden zijn ze met prepensioen gegaan. De leaseauto ging eruit en ze hebben een tweezits cabriolet gekocht. We trekken met enige regelmaat samen op en lunchen of dineren dan buiten de deur. Vroeger reden we met ons vieren in één auto, nu eens in de onze en dan weer in die van hen. Sinds de aanschaf van de cabriolet vragen ze altijd of ze met ons kunnen meerijden, omdat hun auto slechts plaats biedt voor twee. In het begin vond ik het geen probleem, maar nu begint het me flink te irriteren dat ze er automatisch van uitgaan dat wij wel zullen rijden. Ik wil onze prettige verhouding niet bederven, maar ik heb er genoeg van altijd te moeten chaufferen.

Buren liften mee

Beste Buren liften mee,

Het ligt nogal voor de hand dat buren die een gemeenschappelijk uitstapje hebben afgesproken niet in twee auto’s gaan. In één auto samen uit en thuis is het efficiëntst en spaart het milieu. Uw auto biedt plaats voor vier personen en is dus het aangewezen transportmiddel. Wat is precies uw grief? Wanneer geld u dwars zit, kunt u de buren voorstellen om voortaan de benzinekosten te delen. Het lijkt redelijk dat zij niet de hele tijd gratis met u meeliften. Wanneer het om alcohol gaat (u bent altijd de Bob en u kunt nooit eens een beetje doordrinken), kunt u voorstellen om het chaufferen in uw auto te delen: de ene keer rijdt u (of uw vrouw), de volgende keer is dat buurman of buurvrouw. De chauffeur matigt zijn alcoholinname.

Als het u niet om benzinekosten of alcohol te doen is, zie ik uw probleem eigenlijk niet zo. Het schiet niet op om de buren te vragen om met hun eigen auto te gaan, want u moet nog steeds zelf achter het stuur. Als de chauffeurstaak u tegenstaat, kunt u voorstellen om voortaan op de fiets te gaan, het openbaar vervoer te nemen of de eetafspraken beurtelings bij u thuis en bij de buren te houden. Dan verdwijnt de hele auto uit de mentale boekhouding.

Artikelen in Buren.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan