Spring naar inhoud


Stiefmoeder dringt zich op

Beste Beatrijs,

Ik ben bij mijn vader opgegroeid en op mijn negende kwam mijn stiefmoeder in huis. Onze band is nooit makkelijk geweest. Er is veel gebeurd tussen ons in het verleden, wat nooit uitgepraat is. Pogingen daartoe leiden alleen maar tot onbegrip en kwaadheid bij haar. Ze neemt alles als een persoonlijke aanval. Ik voel me daardoor niet gehoord. Sinds ik zelfstandig woon, zie ik haar minder en gaat het contact beter. Zij grijpt dit echter aan om de banden met mij aan te halen en wil met mij apart elke maand iets leuks doen. Ik heb daar helemaal geen behoefte aan. Ik kan niet mezelf zijn bij haar en voel het verleden en vroegere vernederingen in mijn hoofd rondtollen. Ik overweeg het contact met haar tijdelijk te stoppen om mezelf wat rust te geven. Ik vrees alleen dat dit voor haar en mijn vader als een enorme verrassing zal komen, net terwijl het beter gaat. Ik wil mijn vader geen pijn doen of hem in een loyaliteitsconflict brengen. Maar ik wil mezelf ook niet langer verloochenen.

Stiefmoeder wil meer

Beste Stiefmoeder wil meer,

Zelfstandig wonen zal uw dagelijks leven aanzienlijk vergemakkelijkt hebben. Nu wil uw stiefmoeder u naar zich toe trekken. Ze heeft niet in de gaten dat de situatie voor u er een van gewapende vrede is. Het lijkt nogal rigoureus om het contact met haar te verbreken. Dat zou de relatie met uw vader ook in gevaar brengen. Niet dat u zich verplicht moet voelen om met uw stiefmoeder apart leuke dingen te doen. Dat is nergens voor nodig. Het lijkt ook niet zo moeilijk om die voorstellen af te wimpelen. U zegt dan: ‘Sorry, ik heb het heel druk.’ U bent bezig met studeren of werken, u hebt allerlei activiteiten, eigen vrienden. Het is helemaal niet raar voor u als twintiger om geen tijd te hebben om met uw stiefmoeder te shoppen of te lunchen.

Zet het contact met uw vader voort, zoals u dat gewend bent. Wanneer u bij hem thuis langs gaat, ziet u uw stiefmoeder vanzelf ook al. Het is ook raadzaam om af en toe met uw vader apart af te spreken. Tenslotte hebben kinderen doorgaans een sterkere band met hun eigen ouders dan met hun stiefouders. De verhouding met uw stiefmoeder hoeft verder niet opgeklaard of geharmoniseerd te worden. Misschien komt dat er later nog eens van, maar op dit moment is het niet urgent om harmonie af te dwingen met iemand die weerstand bij u oproept. Zij is de vrouw van uw vader en u kunt niet om haar heen. Zet uw verhouding met haar in het teken van vriendelijkheid en beleefdheid, maar houd intussen afstand.

Artikelen in Stieffamilie.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan