Spring naar inhoud


Hoe zit het met cadeaus bij officiële feestelijkheden?

Beste Beatrijs,

Onze verloskundige praktijk verhuist binnenkort naar een nieuw gebouw. Er komt een feestelijke opening voor alle medewerkers, hun introducees en onze zakelijke relaties. Om te voorkomen dat iedereen met een bloemetje of een fles wijn komt denken we erover om een envelopje op de uitnodiging te zetten onder vermelding van een goed doel dat met kinderen te maken heeft. Kan dit of is dit te dwingend?

Cadeaus bij opening

Beste Cadeaus bij opening,

Openingen, vernissages, premières, presentaties, schiptewaterlatingen, prijs- of lintjesuitreikingen en andere officiële feestelijkheden in de semi-publieke of zakelijke sfeer vereisen nadrukkelijk géén cadeaus van particulieren. Op het gebied van cadeaus hoeven individuen alleen in actie te komen bij persoonlijke gelegenheden, waarvoor zij op persoonlijke titel zijn uitgenodigd. De prijzige bloemstukken die bij openingen de zaal opluisteren zijn relatiegeschenken van instanties waarmee zakelijke contacten worden onderhouden en vallen onder bedrijfskosten. U hoeft dus niet te vrezen dat individuele genodigden met bloemetjes, flessen wijn of dozen chocola komen aanzetten. Dat zal niet gebeuren en voor die paar veldboeketten van het tankstation die een enkele goedbedoelende onnozelaar alsnog overhandigt zal wel even een emmer kunnen worden geïmproviseerd.

Van een envelopje op een uitnodiging krijgen sommige mensen een rood waas voor hun ogen.

U wil de eventuele vrijgevigheid van genodigden op voorhand kanaliseren in de richting van een goed doel. Maar zij worden helemaal niet geacht iets mee te brengen en van het symbool ‘envelopje’ op een uitnodiging krijgen sommige mensen een rood waas voor hun ogen. Niemand vrolijkt op bij een verzoek om geld. Bedelen met een liefdadig oormerk (filantropie bedrijven met andermans portemonnee) maakt een zelfgenoegzame en bedisselende indruk. U kunt er beter van uitgaan dat mensen zelf wel bepalen welke goede doelen ze financieel willen ondersteunen. Ik raad u aan om geen donatiesuggesties op de uitnodiging te vermelden. Behalve als u heel erg bang bent voor spontaan geefgedrag. Schrijf dan waar het op staat: ‘Alstublieft, geen bloemen, geen cadeaus’. Dan loopt u wel de onvermijdelijke bloemstukken mis.

Artikelen in Cadeaus, Het publieke domein.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan