Spring naar inhoud


Hoe vriendschapsring dragen?

Beste Beatrijs,

Enige tijd geleden heb ik van mijn vriend een prachtige ring gekregen. Ik draag deze aan de ringvinger van mijn linkerhand. Ik ben katholiek en katholieken dragen hun verlovingsring doorgaans rechts. Ik wil niet dat mensen de ring aanzien voor een verlovingsring en draag hem nu dus maar aan de ‘trouwkant’. Is dat eigenlijk wel correct? Wat zijn de regels rond het geven van ringen en aan welke hand draag ik hem dan? Behoort een dame wel een ring aan te nemen die geen verlovingsring is?

Verder ben ik geïnteresseerd in zegelringen. Draagt men die nu aan de pink of aan de ringvinger en aan welke hand is dat gepast? Ik hoorde dat de vorm en kleur van de ring ook iets zeggen over de burgerlijke status van een dame. Kunt u mij daar meer over vertellen?

Hoe zit het met ringen?

Beste Hoe zit het met,

Het spijt me, maar ik heb de etiquetteregels betreffende verlovings- en trouwringen niet paraat. Die zijn ook niet verschrikkelijk belangrijk, omdat in brede lagen van de bevolking de betekenissen van deze signalen allang niet meer worden begrepen, laat staan toegepast. De mensen doen maar raak: ze dragen géén ring terwijl ze wel getrouwd zijn, ze dragen wel een ring terwijl ze niet getrouwd zijn, sommigen links, anderen rechts, ze dragen ringen aan ongebruikelijke vingers – al slaan ze de ring bij wijze van piercing door hun neus, ik vind alles best. Verder staat het iedereen vrij om een geliefde bij wat voor gelegenheid dan ook een mooie ring te geven. Ik zal de laatste zijn om de huidige vrijgevochtenheid inzake ringen aan regelgeving te onderwerpen. Ook op het deelgebied van de zegelring moet ik mijn diepgaande onkunde bekennen.

Wie wel alles afweet van ringensymboliek door de eeuwen heen en de bijbehorende etiquette naar gelang verschillende zuilen en standen is historica Reinildis van Ditzhuyzen. In haar boek Hoe hoort het eigenlijk? (een modernisering van Amy Groskamp-ten Have’s klassieker uit de jaren dertig) gaat zij met veel kennis van zaken en op z’n tijd een knipoog in op allerlei etiquettekwesties, waaronder ook de voorschriften omtrent verlovings-, trouw- en zegelringen. Ik kan haar wetenswaardigheden hier wel gaan zitten overschrijven, maar ik verwijs u liever naar de boekwinkel voor dit onvolprezen standaardwerk.

Artikelen in Traditionele etiquette, Vrienden en kennissen.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan