Spring naar inhoud


Man doet trouwring af

Beste Beatrijs,

Mijn man en ik zijn al 37 jaar getrouwd met de nodige ups en downs. Maar de liefde voor elkaar is zeker aanwezig. Bij onze huwelijksplechtigheid hebben we elkaar een trouwring aangeschoven. Vorig jaar heeft mijn echtgenoot de ring afgedaan, iets wat ik overigens pas na een paar maanden merkte. Ik heb hem gevraagd waarom hij dit heeft gedaan. Hij vertelde mij dat hij de ring als beknellend ervaart en dat hij in zijn streven naar vrijheid deze ring niet meer wil dragen. Ik vind dat heel jammer, omdat een trouwring een grote symbolische waarde voor mij heeft. Ik kan hem natuurlijk niet verplichten om zijn trouwring te dragen. Maar nu ik weet dat hij er geen waarde aan hecht, vraag ik me af of het juist is om de mijne wel te blijven dragen. Een trouwring die ik heb gekregen van iemand die er nu niets meer in ziet. Hij vindt dat ik dat zelf maar moet weten. Wat moet ik hiermee aan?

Afscheid van trouwring

Beste Afscheid van trouwring,

Niet iedereen die getrouwd is draagt een trouwring. Sommige stellen die gaan trouwen hechten er geen waarde aan en besluiten om niet mee te doen aan deze traditie. Dat kan heel goed, want er bestaat geen verplichting voor getrouwden om een trouwring te dragen. Maar het afdoen van een trouwring na een aantal jaren huwelijk is nogal een beladen gebaar. Dit gaat verder dan een piercing eruit halen of een snor afscheren, waar iemand op zeker ogenblik genoeg van heeft gekregen. Een trouwring is geen vrijblijvend modeaccessoire, maar het symbool van een levensverbintenis. Er is reden voor alarm als uw man zich eenzijdig en zonder overleg ontdoet van dit symbool. Als een priester ineens zijn priesterboordje aflegt, kan hij met recht de vraag verwachten: ‘Ben je nog wel priester?’

De vraag of u zelf uw trouwring nu ook moet afdoen is niet zo relevant. Informeer eerst eens bij uw man wat hij in de praktijk bedoelt met zijn ‘streven naar vrijheid’. Er zijn diverse mogelijkheden. Betekent het dat hij zich niet meer gebonden voelt aan de belofte van huwelijkstrouw en dat hij andere intieme relaties met andere vrouwen wil kunnen aangaan? Is het afdoen van de trouwring de eerste stap naar een vrij leven als gescheiden man? Of betekent uw mans ‘streven naar vrijheid’ dat hij de mogelijkheid wil hebben om zich zelfstandig, zonder uw instemming of medeweten, te storten in bevrijdende activiteiten, zoals motorrijden, paragliden of een spirituele retraite in een Nepalees klooster? Of bedoelt hij misschien dat hij zich niet meer gebonden wenst te voelen aan familieverplichtingen of aan het voeren van een financieel gemeenschappelijke huishouding met u? Of betekent het dat hij met andere mensen op feestjes wil kunnen converseren, zonder dat hij door onbekenden meteen als een getrouwd man wordt gebrandmerkt?

Verschillende antwoorden van uw man zullen verschillende reacties bij u opwekken, waarvan de reactie ‘Weet je wat, laten we dan maar meteen het hele huwelijk opdoeken’ niet de onwaarschijnlijkste is.

Artikelen in Liefde en huwelijk, Traditionele etiquette.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan