Spring naar inhoud


Ring teruggeven

Beste Beatrijs,

Mijn vriendin is na twee jaar samenwonen, waarvan het laatste half jaar in een geregistreerd partnerschap, plotseling bij me weggegaan. We zijn nu de boedelscheiding en de financiën aan het regelen en dat gaat gelukkig goed zonder ruzie. Vorige week vroeg ik mijn ex-vriendin om de ring terug te geven die ik haar tijdens de geregistreerd-partnerschapceremonie op het stadhuis aan de vinger had geschoven. Hier voelde zij niets voor. Zij vindt: eens gegeven blijft gegeven. De ring ziet er overigens niet uit als een trouwring. Ze draagt hem regelmatig als sieraad. Het gaat me niet om de financiële waarde ervan. Ik zou er niets mee kunnen, tenzij ik hem laat ombouwen tot dasspeld of zoiets, waar ik misschien wel wat voor voel. Hoe dan ook, ik weet niet beter of een vrouw hoort een ring te retourneren bij het beëindigen van een relatie. Wat zegt de etiquette hierover?

Ring terug?

Beste Ring terug,

In vroeger tijden was het gebruikelijk om bij het verbreken van een verloving cadeaus en brieven te retourneren. Dit teruggeven van persoonlijke gedenkspullen vormde een onderstreping van het uitmaken. Het idee was dat ex-verloofden zo met een schone lei konden beginnen aan een eventueel volgende relatie, zonder dat zij allerlei incriminerende parafernalia in hun bezit hadden. Een vrouw hoorde zich niet te tooien met sieraden van een vroegere minnaar. Dat was niet kies. Bovendien had de man die de verlovingsringen had aangeschaft (die later trouwringen zouden worden) hier vaak flink wat geld tegenaan gegooid. De vrouw moest de hare teruggeven, zodat haar ex-verloofde beide ringen bij de juwelier te gelde kon maken, dan wel ze voor een volgende verloving kon gebruiken.

Dit gebeurt eigenlijk allemaal niet meer. Mensen verloven zich nauwelijks nog, ze schrijven elkaar bijna geen brieven meer, aan relaties komt een eind zonder dat er cadeaus worden teruggegeven, en het stuklopen van huwelijken en samenwonende partnerschappen gaat met boedelscheidingen en financiële rompslomp gepaard. Dat laatste maakt u nu zelf ook mee en dat gaat totnutoe goed. Ik denk dat u die ring maar beter kunt laten zitten. Hoewel ik me wel iets kan voorstellen bij de symbolische waarde die u eraan toekent (u vindt het ongepast dat uw ex doorgaat met die ring dragen alsof u nog een stel vormt), overweegt u om er een dasspeld voor uzelf van te maken! Dat lijkt me dan een kwestie van de ene symbolische ongepastheid door de andere te vervangen. Afgezien daarvan was de ring meer een cadeau dan een verbintenissymbool (u had er zelf immers geen). U zult uw ex-vriendin wel meer cadeaus hebben gegeven in de loop van uw relatie. Kettinkjes, oorbellen, boeken, cd’s, zijden sjaaltjes en wat niet al. In de harmonieuze boedelscheiding zullen die vanzelfsprekend aan haar toevallen. Etiquettegewijs lijkt het me beter als u ‘de ring’ onder het motto ‘Das war einmal…’ schaart onder de rest van uw cadeaus aan haar en er geen aanspraak op maakt.

Artikelen in Huwelijk en scheiding, Traditionele etiquette.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan